Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csődött mondott az orosz rakétaelhárítás

2006.07.06. 12:11
Csak az internetről értesült az orosz hadvezetés az észak-koreai rakétakísérletekről, írja a Kommerszant. Ahhoz képest, hogy a rakéták orosz területen hullottak a tengerbe, a katonák sokáig nem tudták meghatározni a becsapódások helyét sem. Az orosz lapok szerint az irányíthatatlan észak-koreai rakéták komolyan veszélyeztetik az orosz távolkeletet.

Bármikor rakétacsapás áldozatává válhat az orosz távolkelet, szűrték le a szerdai észak-koreai rakétatesztek tapasztalatait az orosz napilapok. Egyrészt Észak-Korea önmagában baráti fenyegetést jelent, hiszen rakétáikat egyelőre csak kilőni tudják, irányítani nem. A szerdai kísérletek során kilőtt rakéták mindegyike orosz befolyásolási övezetbe hullott a Japán-tengeren.

A kísérletező kedvű sztálinista rezsim viszont egy dologban segíthette az orosz hadsereget. Nyilvánvalóvá tette, hogy az orosz távol-kelet teljes mértékben védtelen egy rakétatámadás ellen. A Kremlből kézivezérelt orosz sajtóban ritkaságszámba menően független Kommerszant értesülései szerint az orosz rakétaelőrejelző rendszerek egyáltalán nem jelezték, hogy észak-koreai rakéták tartanak az orosz területek felé.

Mivel Észak-Korea nem értesítette Oroszországot a kísérletekről, az orosz hadvezetés végül az internetről értesült az eseményről. A hadsereg az első órákban azt sem tudta pontosan megmondani, hogy hová csapódtak az észak-koreai rakéták.

Az észak-koreai rakétakísérleteket a moszkvai politkusok szerdán reggel szokatlanul élesen bírálták, de estére már megértővé szelídültek, az ENSZ Biztonsági Taácsában Kínával együtt ellenezték az éppen kardcsörtető kedvében levő Phenjan megrendszabályozását.

A Kommerszant a diplomáciai hangulatváltozás okaként is azt sejti, hogy az oroszokat zavarba hozta, hogy semmit sem tudtak a történtekről. A Kommerszant mellett a Nyezavisznaja Gazeta is úgy véli, hogy Észak-Korea szándékai ellenére valós fenyegetést jelent Oroszországra. Hiszen a Taepodong rakétáról, mint a Kommerszant írta, csak azt nem lehet tudni, hogy "hova repül, miért repül és kinek esik a fejére".