Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Csődött mondott az orosz rakétaelhárítás

2006.07.06. 12:11
Csak az internetről értesült az orosz hadvezetés az észak-koreai rakétakísérletekről, írja a Kommerszant. Ahhoz képest, hogy a rakéták orosz területen hullottak a tengerbe, a katonák sokáig nem tudták meghatározni a becsapódások helyét sem. Az orosz lapok szerint az irányíthatatlan észak-koreai rakéták komolyan veszélyeztetik az orosz távolkeletet.

Bármikor rakétacsapás áldozatává válhat az orosz távolkelet, szűrték le a szerdai észak-koreai rakétatesztek tapasztalatait az orosz napilapok. Egyrészt Észak-Korea önmagában baráti fenyegetést jelent, hiszen rakétáikat egyelőre csak kilőni tudják, irányítani nem. A szerdai kísérletek során kilőtt rakéták mindegyike orosz befolyásolási övezetbe hullott a Japán-tengeren.

A kísérletező kedvű sztálinista rezsim viszont egy dologban segíthette az orosz hadsereget. Nyilvánvalóvá tette, hogy az orosz távol-kelet teljes mértékben védtelen egy rakétatámadás ellen. A Kremlből kézivezérelt orosz sajtóban ritkaságszámba menően független Kommerszant értesülései szerint az orosz rakétaelőrejelző rendszerek egyáltalán nem jelezték, hogy észak-koreai rakéták tartanak az orosz területek felé.

Mivel Észak-Korea nem értesítette Oroszországot a kísérletekről, az orosz hadvezetés végül az internetről értesült az eseményről. A hadsereg az első órákban azt sem tudta pontosan megmondani, hogy hová csapódtak az észak-koreai rakéták.

Az észak-koreai rakétakísérleteket a moszkvai politkusok szerdán reggel szokatlanul élesen bírálták, de estére már megértővé szelídültek, az ENSZ Biztonsági Taácsában Kínával együtt ellenezték az éppen kardcsörtető kedvében levő Phenjan megrendszabályozását.

A Kommerszant a diplomáciai hangulatváltozás okaként is azt sejti, hogy az oroszokat zavarba hozta, hogy semmit sem tudtak a történtekről. A Kommerszant mellett a Nyezavisznaja Gazeta is úgy véli, hogy Észak-Korea szándékai ellenére valós fenyegetést jelent Oroszországra. Hiszen a Taepodong rakétáról, mint a Kommerszant írta, csak azt nem lehet tudni, hogy "hova repül, miért repül és kinek esik a fejére".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!