Albin
0 °C
10 °C

Békülnek az ázsiai atomhatalmak

2003.05.02. 11:31
Atal Behari Vadzspaji indiai kormányfő bejelentette, hogy India és Pakisztán helyreállítja a teljes körű diplomáciai kapcsolatot. és a két ország közötti légiforgalmat.
Vadzspaji az indiai parlament előtti beszédében ugyanakkor elutasította, hogy nemzetközi közvetítők segítségével próbálják megoldani a kasmíri válságot, mert ez olyan kétoldalú kérdés India és Pakisztán között, amelybe másnak nem szabad beavatkoznia. A kormányfő bejelentése mindössze néhány nappal előzte meg Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettesnek a térségbe való látogatását, amelynek éppen az a célja, hogy lecsillapítsa a két ország közötti feszültséget és tárgyalásokra ösztönözze a feleket.

Pozitív légkört teremtenek

Az indiai miniszterelnök bejelentését az után tette, hogy hétfőn telefonon tárgyalt pakisztáni kollégájával, Mir Zafarulla Hán Dzsamálival. Ez volt az első ilyen szintű megbeszélés, amióta tavaly a háborúval fenyegető kasmíri válság miatt megszakadtak a kapcsolatok a két ázsiai nukleáris hatalom között. A két kormányfő Vadzspaji szavai szerint megállapodott arról, hogy "olyan pozitív légkört teremtenek, amelyben nehéz kérdéseket is meg lehet vitatni."

"Eltökélt szándékunk a Pakisztánnal való kapcsolatok javítása, és minden lehetőséget megragadunk erre" - mondta az indiai miniszterelnök. Ennek kapcsán szükségesnek nevezte az Indiát fenyegető, Pakisztán által támogatott szakadár terroristahálózat felszámolását.

India és Pakisztán között megszűnt a légi és a vasúti összeköttetés, és lefokozták a diplomáciai kapcsolatokat is, miután Újdelhi az indiai parlament elleni, 2001. decemberi merénylet elkövetésével Pakisztán területén működő kasmíri szeparatistákat vádolt. Iszlámábád visszautasította a vádakat.