Viola
-6 °C
-2 °C

Vége a palesztin tűzszünetnek

2007.02.02. 08:17
Péntek hajnalban már aknavetőkkel lőtték egymást a Fatah és a Hamász harcosai, pedig négy napja még tűzszünetet kötöttek a felek. Csak az utolsó 12 órában csaknem száőzan megsebesültek.

Semmivé vált péntek hajnalra a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom és a kormányzó radikális Hamász közötti tűzszünet, harcosaik aknavetőkkel, vállról indítható rakétákkal, nehézgéppuskákkal lőtték egymást Gáza utcáin, aminek következtében 95-re nőtt sebesültjeik száma az utóbbi 12 órában.


Pusztítás a Hamasz egyik bázisán, a Gázai Iszlamista Egyetemen

A dzsabalíjai menkülttáborban - Gáza városa mellett - péntek reggel tűzharcban meghalt a Fatah két tagja, feltehetőleg a hírszerzés tagjai. Az éjszaka Hamász-harcosok megtámadtak egy Fatah-párti rádióadót. Számos mentőautó került kereszttűzbe szerte a Gázai övezetben. Muavija Haszanin, a Hamász-kormány egészségügyi minisztériumának egyik tisztségviselője szerint csütörtök délután óta a két oldalról összesen 95 ember sebesült meg a harcokban.

Ezeket megelőzően Hamász-fegyveresek támadtak az övezetben egy teherautó-konvojra, amelyről azt állították, hogy a Fatah palesztin szervezet számára szállított fegyvereket. A támadásban hat ember életét vesztette, negyvenhárom megsebesült.

Az Abbász vezette Fatah és az Iszmáil Haníje palesztin kormányfőt támogató Hamász négy napja tűzszünetet kötött egymással, és ezt szórványos megsértéseitől eltekintve két napig jobbára betartottak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!