Márk
13 °C
28 °C

Két magyar nő a tel-avivi áldozatok közt

2006.04.18. 11:30
A hétfői merénylet áldozatai között két romániai magyar nő is volt. Izrael komoly válaszlépéseket tervez a Hamasz-kormány ellen. A helyi biztonsági erők fokozott készültségben vannak. A robbantást a Hamasz önvédelemnek nevezte, a palesztin elnök viszont elítélte. Az ENSZ május elején egyeztetne a közel-keleti kvartettel.

Boda Piroska és Besenyei Rozália a neve annak a két romániai magyarnak, aki a tel-avivi merénylet halálos áldozatai között vannak, jelentette be Románia izraeli nagykövete. „Az 50 éves zilahi Boda Piroska és a 48 esztendős nagybányai Besenyei Rozália érvényes tartózkodási engedéllyel lakott és dolgozott az izraeli Natanjában idősgondozóként” – mondta el Mariana Stoica. A két nő a merénylet pillanatában éppen húsvéti szabadságát töltötte Tel-Avivban. Besenyei Rozáliáról tudni lehet, hogy özvegyasszony volt, a férje tavaly hunyt el, egy gyermeke van.

Stratégiai döntés

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök kedden bejelentette, hogy kormánya fontolóra veszi annak lehetőségét, hogy támadást indítson a Hamasz vezette palesztin kormány ellen a hétfői öngyilkos merényletet követően. A robbantásban nyolc ember életét vesztette, és legalább hatvanan megsebesültek. Kedd reggel még 36 sérültet ápoltak kórházban, közülük ketten még mindig kritikus állapotban vannak.

Olmert kedd délelőttre hívta össze a kabinetet és a hadsereg vezetőit, hogy megvitassák Izrael lehetséges válaszlépéseit. A Haaerec jelentése szerint a megbeszélésen stratégiai döntés születik arról, hogy Izrael milyen álláspontot képviseljen a Palesztin Hatóság vezetőivel. „Pontosan tudjuk, mikor és hogyan reagáljunk” – fogalmazott hétfőn Olmert.

Palesztin "önvédelem"

A merényletért a felelősséget az Iszlám Dzsihád vállalta, ugyanez a szervezet hajtott végre merényletet januárban ugyanezen a helyszínen, Tel-Aviv régi buszpályaudvara közvetlen közelében. A három hónappal ezelőtti robbantásban 20 ember sérült meg. A robbantást feltehetően az új Kneszet megalakulása előtti órákra időzítették.

A merénylő egy 16 éves fiú lehetett, aki a ciszjordániai Dzseninből származik. A palesztin fiú szintén a helyszínen meghalt. A Hamasz a robbantást Izrael ellenes „önvédelemnek” nevezte, Mahmud Abbasz palesztin elnök viszont elítélte az öngyilkos merényletet.

Súlyos következmények

„A terrorcselekmények védelmezése vagy támogatása állami szinten a lehető legsúlyosabb következményekkel jár a Palesztin Hatóságra nézve minden olyan állam részéről, aki a közel-keleti békefolyamat elkötelezettje” – mondta Scott McClellan, a Fehérház szóvivője.

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára felszólította Abbaszt, hogy lépjen fel határozottan az öngyilkos merényletekkel szemben, írja a BBC. Annan bejelentette azt is, hogy május 9-én New Yorkban egyeztetne a közel-keleti kvartett tagjaival, az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, és az Európai Unióval.

Fokozott készültség

A rendőrséget és a biztonsági erőket fokozott készültségbe helyezték, nem kizárt ugyanis, hogy terrorszervezetek további merényletek elkövetésére készülnek. Az utakon ellenőrzési pontokat állítottak fel, megsokszorozták a védelmet a bevásárlóközpontokban, a kulturális és természeti nevezetességeknél.