Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kórházba került a gégegörcsrohamokkal küzdő pápa

2005.02.02. 07:49
Influenzás szövődmények miatt kórházba szállították II. János Pál pápát kedden este. Az agg egyházfőt vatikáni források szerint "csak elővigyázatosságból" vitték be, és nincs lélegeztetőgépen. A gégegörcsökkel küszködő pápa heti programjai elmaradnak, de az első éjszakája a kórházban nyugodtan telt. Szerdán már az ágyból misézett, de néhány napig még maradnia kell.

Kórházba került kedd este II. János Pál pápa, akin elhatalmasodtak a vasárnap kezdődött influenza tünetei. Karol Wojtylát "elővigyázatosságból" szállították kedden a római Gemelli klinikára vatikáni források szerint.

A pápa már misézett az ágyból, de még marad

"Az influenza, amelyben a Szentatya három napja szenved, kedd este heveny gégehuruttal és gégegörcsökkel súlyosbodott" - közölte szerda hajnalban Joaquin Navarro-Valls vatikáni szóvivő. Ezért döntöttek úgy, hogy sürgősen a Gemelli klinikára szállítják, állt a Vatikán közleményében. Kórházi illetékesek szerint a pápát orvosa, Renato Buzzonetti kezdeményezésére szállították kórházba. A Corriere della Sera című milánói napilap értesülései szerint a pápa nem nagyon akart kórházba kerülni, és nyugalomra intette környezetét. Kedden azonban erősödtek görcsös köhögési rohamai, amelyek különösen veszélyesek az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedők számára.

Magánorvosa szerda reggel hat órakor már felkereste, és mint mondta, a pápa éjszakája nyugodtan telt, az éjszakai kezelés hatására lement a láza is. A vatikáni szóvivő szerint nincs ok aggodalomra, II. János Pál szívműködése és légzése normális. Újságírói kérdésre elmondta, a pápa végig tudatánál volt, és gégemetszésre egyáltalán nem volt szükség. Hozzátette, az egyházfő még néhány napig kórházban marad. Amikor a szóvivő távozott a kórházból, a pápa titkára szentmisét mutatott be a beteg egyházfő szobájában, és a pápa ágyából együtt misézett vele.

Az olasz államfő az éjszaka külön üzenetben kívánt gyógyulást a 85. életévét májusban betöltő egyházfőnek.

Régi vendég a kórteremben

Vatikáni közlés szerint II. János Pált nem az intenzív osztályon, hanem a katolikus kórház számára fenntartott, tizedik emeleti lakosztályban helyezték el, ahol pápasága alatt többször is ápolták már. A pápa egészségi állapota nem tette szükségessé lélegeztető készülék alkalmazását, tudatták az ANSA olasz hírügynökséggel kórházi források.

Joaquín Navarro-Valls vatikáni sajtószóvivő hétfőn közölte, Karol Wojtyla influenza miatt átütemezte hétfői programjait. E közlemény még nem tért ki arra, hogy a 85 éves, egyebek között Parkinson-kórban is szenvedő, gyakorlatilag tolószékhez kötött egyházfő további programjait hogyan érintik az influenzás tünetek. Kedden Navarro-Vall bejelentette, a pápa a közeli napokra tervezett kihallgatásait, így szerdai audienciáját is lemondani kényszerült.

Rossz színben volt

Az olasz sajtó szerint a pápa vasárnapi úrangyala imádsága idején a szokottnál is gyengébbnek tűnt, és elhaló hangja kifejezetten meghűlésre is utalt. A római Agostino Gemelli klinikán egyelőre nem hoztak komolyabb biztonsági intézkedéseket, de az összegyűlt újságírókat nem engedik be.

Karol Wojtyla legutóbb 2003 szeptemberében kényszerült betegség miatt programjainak megváltoztatására, akkor is általános audienciája maradt el.

Olaszországban január közepe óta tart az influenzajárvány, amely várhatóan február elején tetőzik majd.