16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 3
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 1

Bocsánatot kért a pápa a szexuális zaklatásokért

2008.07.19. 10:57
"A bocsánatkérés lehet a kezdet, de ennél többet szeretnénk"- reagált XVI. Benedek bocsánatkérésére egy kiskorukban zaklatott embereket tömörítő szervezet szóvivője. A pápa ellen emellett szombaton ötszázan tüntettek a vasárnapig tartó ausztráliai katolikus ifjúsági világtalálkozón.

Bocsánatot kért szombaton az Ausztráliában tartózkodó XVI. Benedek pápa azoktól, akiket gyerekkorukban szexuálisan zaklattak a papok. A katolikus egyházfő egyúttal a bűnösök megbüntetését szorgalmazta.

A pápa, aki előre leírt beszédét olvasta föl Sydney-ben, egy ponton eltért az újságíróknak is kiosztott szövegtől, amikor azt mondta: " Mélységesen sajnálom az áldozatok fájdalmát és szenvedését, és mint az ő pásztoruk biztosítom őket, hogy osztozom velük ebben a fájdalomban."

"A bocsánatkérés kevés"

A bocsánatkéréssel azonban több, gyerekkorukban zaklatott embereket tömörítő szervezet sem elégedett. Egyesek szerint a bocsánatkérés kevés, hiszen semmi "gyakorlati dolog" nem történt. "A bocsánatkérés lehet a kezdet, de ennél többet szeretnénk"- mondta Chris MacIsaac az egyik szervezet szóvivője.

Az asszony szerint az áldozatoknak törődésre van szükségük, nem pedig arra, hogy az egyház ismét zaklassa őket. A pápa egyébként Sydney-ben arra utasította a klérust, hogy segítsenek az áldozatok lelki fölépülésében és büntessék meg az elkövetőket.

Ötszázan tüntettek a pápa ellen

A pápa ausztráliai látogatása ellen mintegy 500 fős csoport is tiltakozott. Ők XVI. Benedek fogamzásgátlásról és homoszexualitásról alkotott nézetei miatt tüntettek. Óvszereket dobtak azokra a zarándokokra, akik Sydney meleg negyedén át vonultak az este kezdődő közös imára. A tüntetők azt skandálták, hogy "pápa légy homó, a melegség nagyszerű", valamint azt hogy a "pápa téved, húzz óvszert."

Ausztráliában vasárnap ér véget a katolikus ifjúsági világtalálkozó.  • Tippek
  • Bankszámla