Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A pápa először beszélt nagy nyilvánosság előtt Hitlerjugend-tagságáról és besorozásáról

2008.04.20. 12:49
Miközben Benedek pápa a náci Németországban megélt múltjáról mesélt több tízezer hallgatójának New Yorkban, Washingtonban neonácik tüntettek, s azt követelték: a külföldiek távozzanak az országból. A pápa arról beszélt, hogy bár tagja volt a Hitlerjugendnek és a Wehrmachtnak, soha nem vett részt a harcokban.

A katolikus egyházfő először beszélt nagy nyilvánosság előtt arról, hogy személyesen is megélte a nácizmus rémségét. XVI. Benedek pápa első amerikai látogatásának New York-i állomásán, csaknem 25 ezer fiatal hívő előtt tárta fel múltját.

Miközben a pápa New Yorkban beszélt, Washingtonban több száz rendőr kíséretében néhány tucat újnáci tartott demonstrációt a külföldiek távozását követelve az országból. A rendőrök végül az újnácik ellen tiltakozók közül vettek őrizetbe több embert, miután azok megpróbálták megtámadni az egyik férfit, aki egy olyan inget hordott magán, mint az egykori Waffen-SS tagjai. A Waffen-SS a nácik, önkéntesekből álló karhatalmi csoportja volt.

A pápa arról beszélt, hogy tizenévesként kényszerült belépni a Hitlerjugendbe, a náci Németország ifjúsági szervezetébe. A második világháború vége felé egy rövid időre a német hadseregbe is besorozták, de végül sikerült dezertálnia. Állítása szerint soha nem vett részt harcokban.

XVI. Benedek megáldotta a Ground Zerót

XVI. Benedek pápa ellátogatott a 2001. szeptember 11-i terrortámadások helyszínére New Yorkban vasárnap reggel; imát mondott és megáldotta a Ground Zerót. Az ikertornyok helyén levő kráterbe egy építkezési rámpán autózott le pápamobilján XVI. Benedek, aki térdepelve elmondott imája végén gyertyát gyújtott, szentelt vízzel meghintve megáldotta a helyet, majd békéért, reményért és gyógyulásért könyörgött. Az ikertornyok ellen az al-Kaida terroristái által végrehajtott merényletben 2001. szeptember 11-én több mint 2700-an haltak meg, 1100 ember maradványai nem kerültek elő a romok alól.