Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

A pápa először beszélt nagy nyilvánosság előtt Hitlerjugend-tagságáról és besorozásáról

2008.04.20. 12:49
Miközben Benedek pápa a náci Németországban megélt múltjáról mesélt több tízezer hallgatójának New Yorkban, Washingtonban neonácik tüntettek, s azt követelték: a külföldiek távozzanak az országból. A pápa arról beszélt, hogy bár tagja volt a Hitlerjugendnek és a Wehrmachtnak, soha nem vett részt a harcokban.

A katolikus egyházfő először beszélt nagy nyilvánosság előtt arról, hogy személyesen is megélte a nácizmus rémségét. XVI. Benedek pápa első amerikai látogatásának New York-i állomásán, csaknem 25 ezer fiatal hívő előtt tárta fel múltját.

Miközben a pápa New Yorkban beszélt, Washingtonban több száz rendőr kíséretében néhány tucat újnáci tartott demonstrációt a külföldiek távozását követelve az országból. A rendőrök végül az újnácik ellen tiltakozók közül vettek őrizetbe több embert, miután azok megpróbálták megtámadni az egyik férfit, aki egy olyan inget hordott magán, mint az egykori Waffen-SS tagjai. A Waffen-SS a nácik, önkéntesekből álló karhatalmi csoportja volt.

A pápa arról beszélt, hogy tizenévesként kényszerült belépni a Hitlerjugendbe, a náci Németország ifjúsági szervezetébe. A második világháború vége felé egy rövid időre a német hadseregbe is besorozták, de végül sikerült dezertálnia. Állítása szerint soha nem vett részt harcokban.

XVI. Benedek megáldotta a Ground Zerót

XVI. Benedek pápa ellátogatott a 2001. szeptember 11-i terrortámadások helyszínére New Yorkban vasárnap reggel; imát mondott és megáldotta a Ground Zerót. Az ikertornyok helyén levő kráterbe egy építkezési rámpán autózott le pápamobilján XVI. Benedek, aki térdepelve elmondott imája végén gyertyát gyújtott, szentelt vízzel meghintve megáldotta a helyet, majd békéért, reményért és gyógyulásért könyörgött. Az ikertornyok ellen az al-Kaida terroristái által végrehajtott merényletben 2001. szeptember 11-én több mint 2700-an haltak meg, 1100 ember maradványai nem kerültek elő a romok alól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!