Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A pápa üdvözölte a muzulmánokat

2006.10.22. 13:43
Üdvözölte a muzulmánokat, és együttérzéséről biztosította az irakiakat XVI. Benedek pápa. Az egyházfő együttérzéséről biztosította az Irakban dúló erőszak áldozatául eső síitákat, szunnitákat és keresztényeket.

Szívélyes üdvözletét fejezte ki a muzulmánoknak, és együttérzéséről biztosította az irakiakat XVI. Benedek pápa. Az egyházfő vasárnap a vatikáni Szent Péter téren elmondott úrangyala imádságában szólt a muzulmánokhoz, a végéhez közeledő muzulmán böjthónap, a ramadán alkalmából.

A katolikus egyházfő együttérzéséről biztosította az Irakban dúló erőszak "ártatlan áldozatait, legyenek azok síiták, szunniták vagy keresztények".

A pápa külön az iraki keresztényeknek címezve szavait azt mondta: imádkozzanak azért, hogy "a vallási és politikai vezetők Irakban és az egész világon elég bátrak legyenek ahhoz, hogy segítséget nyújtsanak az iraki népnek az ország újjáépítéséhez, az ország alkotóelemei sokféleségének tudatában".

XVI. Benedek nagy felháborodást váltott ki a muzulmánokból szerte a világon azzal, hogy szeptemberben egy németországi előadásában idézett egy középkori szöveget, felemlegetve az iszlámnak az erőszakkal és a dzsiháddal (szent háborúval) való kapcsolatát.

Egy bizánci császárt idézve azt is kijelentette, hogy a görög filozófiából táplálkozó kereszténységgel ellentétben a muzulmánok istenének akarata nem kapcsolódik "egyetlen kategóriánkhoz, még a józan észéhez sem".

A katolikus egyházfő utólag elhatárolta magát a szövegtől, mondván, az nem az ő nézeteit tükrözi. Később kifejezte sajnálkozását, hogy beszédével megsértette a muzulmánokat.

Múlt pénteken 38 tekintélyes iszlám tudós és főmufti nyílt levélben tudatta, elfogadja a pápa bocsánatkérését, több muzulmán vezető azonban közölte, hogy a pápai megbánás sem tudta kiengesztelni.