Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt II. János Pál

2005.04.03. 17:21
Szombat este 10 óra körül elhunyt II. János Pál pápa. A katolikus egyházfő nyolcvanöt éves volt. Hosszas betegség, többszöri kórházi kezelés után csütörtökön fordult válságosra a pápa egészségi állapota. Vasárnap a Vatikán először ismerte el, hogy a pápa Parkinson-kórban szenvedett.

Nyolcvannégy éves korában szombat este 9 óra 37 perckor elhunyt II. János Pál pápa, a világ több mint egymilliárd katolikus hívőjének egyházi vezetője. A világon mindenütt hívők ezrei gyűltek össze az utcákon, gyertyák százai gyúltak érseksége színhelyén, a lengyelországi Krakkóban.

Mécsesek Krakkóban
Krakkóban gyűlnek a mécsesek
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Imádság és tapsvihar

A római Szent Péter téren a pápa halálának utolsó óráiban imádkozó sokaság előtt Leonardo Sandri bíboros kért előbb pár perces csendet, majd jelentette be a katolikus egyházfő halálát. A hívek imádkozni kezdtek, majd a tisztelet jegyében tapsvihar tört ki a téren, jelentette a CNN. "Az örök világosság fényeskedjék neki, és nyugodjék békében" - mondta végül Sandri bíboros.

A Vatikánban az utolsó órákban az a Stanislow Dziwisz lengyel bíboros tartott misét, akit II. János Pál legközelebbi munkatársaként tarottak számon. A Vatikánban, miként a budapesti Szent István bazilikában vasárnap délelőtt tartanak gyászmisét a pápa a tiszteletére.

A Vatikán jelentése szerint a pápa holtteste a római Szent Péter bazilikában lesz felravatalozva hétfőn délután, a temetés időpontját még nem jelentették be. Az olasz kormány háromnapos gyászt rendelt el.

Nem vonult vissza a kórházba

A több hónapja betegeskedő, az utóbbi időben több kórházi kezelésen is átesett egyházfő állapota csütörtökön fordult válságosra. A pápán még februárban hajtottak végre gégemetszést légzési nehézségei miatt. Azóta az egyházfő táplálása folyamatos gondot jelentett, péntek hajnalban a szíve is leállt, de nem akart újra kórházba vonulni.

A Vatikán közreadta a pápa halotti bizonyítványát >>>

Karol Wojtylát 1978 október 16-án választották pápává, huszonhat és fél éves regnálása a harmadik leghosszabb a pápaság történetében. Pápasága alatt rekordszámú katolikust avatott szentté, és rekordszámú országba látogatott el. 1991 óta súlyos beteg volt, Parkinson-kórjára egy sebészeti beavatkozás után derült fény.

II. János Pál életútja >>>


Életút
Klikk a képre!
A hosszú ideje gyengélkedő pápa állapota februárban fordult válságosra, amikor influenza miatt kórházba kellett szállítani. Pápasága során először idén hagyta ki a húsvéti egyházi szertartásokat. Betegsége alatt a Vatikán szinte végig optimista maradt, a péntek hajnali szívleállást követően azonban borúlátás uralkodott el az egyházon. Jelezte ezt, hogy bár a pápaválasztó konklávét hivatalosan csak az egyházfő halála után hívják össze, a pápaválasztó bíborosok már pénteken Rómában gyülekeztek, és a gyengélkedő pápa megkapta az utolsó kenetet is.

A megrendült Krakkó

A Krakkó főterén álló Mária-székesegyház harangjai valamivel tíz óra uttán szólaltak meg jelezve, hogy meghalt a lengyel pápa. Sok ember addigra már tudomást szerzett az sms-üzenetekben és mobilhívásokon terjedő halálhírről.

A Rynek-Glowny teraszait az emberek elhagyták, a pincérek pedig az üres asztalokon gyertyákat gyújtottak. A Mária-székesegyházba este tíz után özönleni kezdtek az emberek. Akik nem fértek be, kinn állnak némán. Sokan sírtak. Mások cigarettázva meredtek maguk elé.

Helyszíni beszámoló Krakkóból >>>


Tekintse meg képeinket!
Az új pápa személyéről egy 117 tagú, bíborosokból álló pápaválasztó konklávé dönt. A testületnek, amiben ötvenkét ország bíborosai vesznek részt, a pápa gyászszertartása után három héten belül kell összeülnie.

A pápaválasztás menete >>>

Mivel a pápaválasztó bíborosok nagy részét maga II. János Pál szentelte fel, elemzők szerint olyan pápát választanak majd, aki az ő konzervatív nézeteit vallja. Kérdés továbbá, újra Európából kerül-e ki az pápa, vagy a római katolikus hívők számát tekintve fajsúlyosabb Afrikából, illetve Dél-Amerikából.

A legesélyesebb jelöltek >>>

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft