Valér
4 °C
8 °C

Évfordulós randalírozások Franciaországban

2006.10.26. 11:52
Egyre több a támadás az egy évvel ezelőtti Párizs-környéki zavargások évfordulójának közeledtével. A külvárosi fiatalok a héten buszokat támadtak meg, a múlt héten rendőrautókra dobáltak molotovkoktélokat.

Szerda este felgyújtottak egy buszt Párizstól nyugatra, egy elővárosban. Rendőrségi közlések szerint több mint tíz, részben álarcot viselő személy lerohanta Nanterre-ben a buszt, majd leszállásra kényszítette az utasokat. Ezután felgyújtották.


A Párizs mellett felgyújtott busz

A Párizstól délnyugatra fekvő Grigny-ben - ahol szombaton borult lángba egy autóbusz - szintén randalíroztak. Körülbelül ötven ember kövekkel dobálta az elhaladó autókat. Egy csoport fiatal pedig megtámadott egy buszt, őket azonban a biztonsági szolgálat emberei visszaverték.

Az események hatására a Grigny-t is magába foglaló Essonne-ban egyelőre nem közlekedtetik a veszélyes környékeken napnyugta után a buszokat.

Egy éve történt

Ezek a kisebb zavargásokra pont a tavalyi utcai harcok évfordulóján kerül sor. Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, 2005 október 27-én robbant ki az elővárosi lázadás, mely november 17-ig tartott. A kiváltó ok akkor két fiatal fekete halála volt. Ők a rendőrségelől menekülve egy trafóházban kerestek menedéket, ahol áramütés végzett velük.

A zavargásokban tavaly tízezer autó, busz, és egyéb jérmű borult lángba, a kár elérte a 150 millió eurót. A kormány a fiatalok megfékezésére tízezer rendőrt vetett be, melyek közül körülbelül százötvenen megsérültek. A kormány végül kénytelen volt szükségállapotot hirdetni. Majdnem 5500 embert tartóztattajk le, melyek közül minden tizedik kiskorú volt.

A kormány azóta számos intézkedéssel próbálta a külvárosi - elsősorban bevándorlócsaládokból származó - fiatalok elhelyezkedését támogatni - sikertelenül.