Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Vörös Párizs, jobboldali francia vidék

2001.03.12. 13:41
A franciaországi helyhatósági választások vasárnapi első fordulója után Párizsban a homoszexualitását nyíltan vállaló szocialista jelölt vezet, vidéken a jobboldal megtartotta pozícióját, bár Le Pen pártja meggyengült. Elemzők szerint a második forduló előtt lehetetlen a végeredményre következtetni, és a 2002-es parlamenti választások kimenetelét sem jelzi előre az idei eredmény.
Párizsnak 24 év óta először valószínűleg szocialista vezetője lesz, miután a vasárnapi helyhatósági választások első fordulójában Bertrand Delanoe a nem hivatalos eredmények szerint a szavazatok körülbelül 35 százalékát szerezte meg - közölte a BBC. A polgármesteri posztot 1977-ben hozták létre újra - korábban évtizedekig prefektus állt a város élén. A homoszexualitását nyíltan vállaló jelölt jobboldali riválisa, Philippe Seguin 25 százalékot kapott. A második fordulót március 18-án tartják, a részvételi arány 66 százalékos volt.

Bertrand Delanoe voksol
fotó: EPA
Jean Tiberi, Párizs eddigi konzervatív főpolgármestere 18 százalékot szerzett. A polgármestert korábban többek között azzal vádolták, hogy építési vállalkozóktól kapott kenőpénzekkel töltötte fel pártja kasszáját és nem létező állásokért utaltatott fizetést barátainak. Tiberi ezek után független jelöltként indult.

Nem lehet következtetni a 2002-es választásokra

Kende Péter politológus, az MTA külső tagja kérdésünkre elmondta: a második forduló előtt semmit sem lehet mondani, még a párizsi eredmény sem biztos, a többiről nem is beszélve. Mint mondta Párizsban lehet, hogy összefog a jobboldal, tehát a szocialista győzelem egyáltalán nem biztos.

A francia lapok szerint a szocialisták Párizsban valószínűleg összefognak a zöldekkel, ez akár plusz tíz százalékot is jelenthet. A Le Figaro szerint a közvéleménykutatások azt bizonyítják, hogy a szavazókat nem érdekelte az országos pártpolitika, tehát a helyhatósági választások eredményéből idén nem lehet következtetni a következő (2002-ben esedékes) államfő- és parlamenti választásokra.

A Nemzeti Front meggyengült

A korábban emlegetett ,,piros hullám" elmaradt, vidéken a jobboldali jelöltek szerepeltek jobban. Még a Jospin-kormány tagjai is rendre alulmaradtak a polgármesteri posztokért folytatott küzdelemben. A szélsőjobb is a vártnál rosszabbul szerepelt. Toulonban például, ahol eddig a Nemzeti Front jelöltje volt a polgármester, a jobboldali párt jelöltje pusztán öt százalékot kapott.

Ez volt ez első helyhatósági választás, amelyet az új választási törvény alapján rendeztek. Ez a törvény többek között előírja, hogy a 3500 fősnél nagyobb városokban a pártoknak ugyanannyi nőt és férfit kell a pártlistákon indítaniuk.  • Vennék
  • Hírek