Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Pentagon fenntartja iraki erőinek 138 ezer fős szintjét

2004.05.05. 00:08
Az amerikai védelmi tárca újabb egységeket vezényel Irakba az idén. Az eredeti tervek szerint az Irakban szolgáló katonákat nem csupán leszerelték, hanem számukat május végéig 115 ezer főre csökkentették volna.
Az Egyesült Államok a jövő év végéig a jelenlegi szinten tervezi fenntartani az Irakba vezényelt amerikai haderő létszámát. Az amerikai védelmi minisztérium kedden jelentette be: a szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság összesen 10 ezer katonáját, továbbá 37 ezer tartalékost és nemzeti gárdistát vezényel Irakba az idén, hogy az őszi hónapokban is fenntartsa az amerikai erők jelenlegi 138 ezres létszámát.

A Pentagon illetékeseinek tájékoztatása szerint a napokban kiértesített 20 ezer katona azokat a társaikat váltja fel, akiknek a szolgálatát egy év eltelte után április közepén, egy-két héttel kitűzött hazatérésük előtt, további három hónappal meghosszabbították.

A Pentagon eredeti rotációs terve szerint az Irakban szolgáló katonákat nem csupán leszerelték, hanem számukat május végéig 115 ezer főre csökkentették volna. John Abizaid tábornok, a térségért felelős középső parancsnokság vezetője azonban áprilisban úgy ítélte meg, hogy az amerikai erők számát egyelőre 138 ezer fős szinten kell tartani. A tábornok most úgy határozott, hogy a 138 ezres szintre az őszi hónapokig szükség lesz.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a Pentagonban tartott tájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy Irakban a felkelők támadásainak szaporodásával kell számolni. "Ez nehéz időszak, de csapataink ott vannak és ott is maradnak" - fogalmazott.

Norton Schwartz tábornok, az amerikai hadsereg egyesített vezérkari főnökségének műveleti igazgatója elmondta: a terv most azzal számol, hogy egészen 2005 végéig emelt szinten tartják az Iraki Szabadság Műveletben részt vevő katonai erőket. Az amerikai légierő tábornoka szerint az Irakba vezényelt katonák létszáma attól függően változik majd, hogy milyen mértékű lesz az erőszak az országban.

Az iraki háború megkezdése, tavaly március óta több mint 750 amerikai katona veszítette életét az arab országban. A legsúlyosabb vérveszteséget idén áprilisban szenvedte el az amerikai hadsereg: az elmúlt hónapban 129 amerikai katonai vesztette életét az iraki harcokban.