Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Uniós vita a pénzmosás elleni jogszabályokról

2001.04.03. 16:41
Az Európai Parlament várhatóan ezen a héten módosítja a pénzmosás ellen korábban alkotott jogszabályokat. Sok tagállam úgy véli, hogy a parlamenti módosítás veszélyezteti az eddig kötött megállapodásokat, mivel enyhít az ügyvédek, könyvelők, adótanácsadók bejelentési kötelezettségén.
A tagállamok eddigi megállapodásaikban a korábbi kiskapukat próbálták eltüntetni, mivel becslések szerint a pénzmosási manőverekbe évente hatszáz-ezerötszázmilliárd dollárt vonnak be világszerte. A parlament azonban az új törvényben könnyítene az ügyvédek, könyvelők, adótanácsadók helyzetén, mivel a gyanús ügylettekre vonatkozó bejelentési kötelezettségük enyhülne.

Európai Parlament vs tagállamok
Gyakran előfordul, hogy az Európai Parlament összeütközésbe kerül a tagállamokkal - mondta az Index kérdésére Navracsics Tibor, az ELTE Jogi Kar Politológia tanszékének adjunktusa. Mivel a parlament tagjait minden tagállamban közvetlenül (bár más-más szisztéma alapján) választják, ezért egy-egy tagállam kormányának vagy parlamentjének hivatalosan semmilyen befolyása sincs az Európai Parlamentben ülő képviselőkre. Bár a parlament önmagában nem hozhat kötelező erejű döntéseket (törvényeket), de például az úgynevezett együttdöntési eljárásban alapvető, megkerülhetetlen szereplője az uniós jogszabályalkotásnak - mondta Navracsics.
Az ügyvédeknek eddig sem kellett bejelentést tenniük a tudomásukra jutott pénzmosási ügyekről, amennyiben védencük érintett volt az ügyben. A parlament azonban arra az esetre is kiterjesztené ezt a mentességet, ha az ügyvéd pusztán jogi tanácsot ad az érintettnek. A könyvelők, könyvvizsgálók és adótanácsadók szintén kikerülnének a bankokra és hitelintézetekre vonatkozó szigorú szabályok hatálya alól.

Néhány tagország szigorítana

A soros EU-elnök Svédország pénzügyminisztere, Sven Hegelund levélben közölte fenntartásait Graham Watsonnal, a parlament polgárjogi bizottságának elnökével. Hegelund szerint fontos lenne, hogy ne csak a pénzügyi szektor szereplőinél alkalmazzák a szigorú szabályokat, tehát azok a jogászokra is vonatkoznának. A pénzügyminiszter úgy véli, hogy a módosítások túl homályosan fogalmaznak, és ezért nem is lehetne alkalmazni őket. Ottaviano del Turco olasz pénzügyminiszter, aki korábban egy maffia-ellenes szervezet tagja volt, szintén fenntartásait hangoztatta. Mint mondta, sosem találkozott még olyan pénzmosási üggyel, ahol ügyvédek ne lettek volna a bűnszövetkezet tagjai.  • Vennék
  • Hírek