Marcell
19 °C
32 °C

13 évig nem indult eljárás a pedofil pap ellen

2008.03.10. 22:25
Lengyelországban egyház 13 évig megpróbálta eltusolni, hogy szczecini gyermekotthon egyik papját pedofíliával vádolta meg az intézet négy korábbi diákja. A helyi püspök ugyan tudott a vádról, de arra intette a panasztevőket, hogy ne ártsanak az egyháznak.

A szczecini államügyészség eljárást indított egy pedofíliával gyanúsított lengyel pap ellen tizenhárom évvel az első panaszok felbukkanása után, jelentette be hétfőn egy ügyészségi szóvivő. Ugyanazon a napon leleplezőnek szánt írás jelent meg az ügyről a Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális lapban.

Egy Domonkos-rendi szerzetes azzal vádolta az egyházi hatóságokat, hogy éveken át eltussolták az ügyet. Marcin Mogielski szerzetes átadta beszámolóját a lapnak azokról a beszélgetésekről, amelyeket egy egyházi kezelésben lévő szczecini gyermekotthon négy korábbi lakójával folytatott. A nehezen nevelhető gyerekek szczecini otthonának egykori lakói azzal vádolják az intézmény akkori vezetőjét, Andrzej atyát, hogy szexuálisan zaklatta őket a kilencvenes években.

A négy állítólagos áldozat panaszt tett 1995-ben az otthon nevelőinél, azok pedig értesítették az illetékes püspököt. Hasztalan fordultak azonban a város akkori, majd későbbi püspökéhez, az elöljárók arra intették a panasztevőket, hogy ne ártsanak az egyháznak, írta a Gazeta Wyborcza a szerzetes beszámolója alapján.

A megvádolt Andrzej atya tagadja, és ellene irányuló ármánykodásként tünteti fel a vádakat. A Gazeta Wyborcza idézte Stanislaw Stefanek szczecini püspököt, aki védelmébe vette a szerinte ártatlanul megvádolt papot, és "szörnyű hálátlanságnak" nevezte az egykori neveltek panaszát.