Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

13 évig nem indult eljárás a pedofil pap ellen

2008.03.10. 22:25
Lengyelországban egyház 13 évig megpróbálta eltusolni, hogy szczecini gyermekotthon egyik papját pedofíliával vádolta meg az intézet négy korábbi diákja. A helyi püspök ugyan tudott a vádról, de arra intette a panasztevőket, hogy ne ártsanak az egyháznak.

A szczecini államügyészség eljárást indított egy pedofíliával gyanúsított lengyel pap ellen tizenhárom évvel az első panaszok felbukkanása után, jelentette be hétfőn egy ügyészségi szóvivő. Ugyanazon a napon leleplezőnek szánt írás jelent meg az ügyről a Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális lapban.

Egy Domonkos-rendi szerzetes azzal vádolta az egyházi hatóságokat, hogy éveken át eltussolták az ügyet. Marcin Mogielski szerzetes átadta beszámolóját a lapnak azokról a beszélgetésekről, amelyeket egy egyházi kezelésben lévő szczecini gyermekotthon négy korábbi lakójával folytatott. A nehezen nevelhető gyerekek szczecini otthonának egykori lakói azzal vádolják az intézmény akkori vezetőjét, Andrzej atyát, hogy szexuálisan zaklatta őket a kilencvenes években.

A négy állítólagos áldozat panaszt tett 1995-ben az otthon nevelőinél, azok pedig értesítették az illetékes püspököt. Hasztalan fordultak azonban a város akkori, majd későbbi püspökéhez, az elöljárók arra intették a panasztevőket, hogy ne ártsanak az egyháznak, írta a Gazeta Wyborcza a szerzetes beszámolója alapján.

A megvádolt Andrzej atya tagadja, és ellene irányuló ármánykodásként tünteti fel a vádakat. A Gazeta Wyborcza idézte Stanislaw Stefanek szczecini püspököt, aki védelmébe vette a szerinte ártatlanul megvádolt papot, és "szörnyű hálátlanságnak" nevezte az egykori neveltek panaszát.