Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Összecsapások Peron újratemetésén

2006.10.18. 10:47
Juan Domingo Peron még 32 évvel a halála után is gyilkos indulatokat tud gerjeszteni. A populista népvezér újratemetési szertartásán hívei csaptak össze egymással, a zavargókat csak gumilövedékekkel tudták megfékezni a rendőrök.

Súlyos összecsapásokba torkollt Juan Domingo Peron újratemetési szertartása. Argentína populista elnökét 32 évvel halála után temették újra, Buenos Aires-i sírhelyéről a fővárostól 40 kilométerre lévő egykori birtokán felállított mauzóleumba vitték át.

Peron, aki katonatisztből lett Argentína diktátori hajlamú, populista baloldali elnöke, már életében is megosztotta rajongótáborát, a peronista mozgalomban folyamatos belső harcok folytak. Úgy látszik, ez a mai napig nem változott meg, hiszen a szertartáson is hívei csaptak össze egymással.


Nézze meg képeinket!

A BBC jelentése szerint két peronista szakszervezet, az építőmunkások és a teherfuvarozók szövetségének tagjai kezdték botokkal ütlegelni egymást, Az összecsapást a rendőrök végül könnygáz és gumilövedékek bevetésével tudták megfékezni.

Peron koporsóját végül rendőrsorfalnak kellett védenie és a végső nyughelyére kísérnie. az összecsapásban legalább egy rendőr megsérült. A temetés helyszínéről százával menekültek a gyászolók.

Az összecsapások miatt Nestor Kirchner államfő - maga is peronista - sem ment el a temetésre, írja a BBC.