Veszélyes játékok

2000.05.17. 17:02
Egymás után robbannak fel a különböző pirotechnikai üzemek és petárdagyárak a világ több országában. Az első, hollandiai eset óta Spanyolországban és Amerikában is tüzet fogtak különféle petárda-üzemek. A katasztrófákban sokan meghaltak és több százan maradtak fedél nélkül. A szakértő szerint itthon is elképzelhető hasonló baleset, mert az utóbbi években megnőtt a kereslet a magánrakéták iránt és a felhalmozódó készletek biztonságos tárolása nem megoldott.
Húsz holttestet találtak a tűzoltók és több százan tűntek el Enschede városban
Az első eset Hollandiában történt a hétvégén, amikor egy petárdagyár robbanása után eddig húsz holttestet találtak a tűzoltók és több százan tűntek el Enschede városban. A szombati robbanást követően csaknem négyszáz olyan környékbelit tartanak számon a holland hatóságok, akikről semmit sem tudnak a városban.

A helyi rendőrség minden érintettet felszólított, hogy mielőbb regisztráltassa magát a városi hatóságoknál, mert még napokkal a katasztrófa után sem lehet pontosan meghatározni az áldozatok számát. A robbanás több mint négyszáz család otthonát megsemmisítette és több száz házat rongált meg. A holland hatóságok még nem tudják pontosan, hogy mi okozta a pusztító erejű robbanást, de valószínű, hogy szándékos gyújtogatás történt Hollandiában.

Itthon volt szovjet laktanyákban porosodnak a veszélyes anyagok

A Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megelőzési főelőadója, Tóth Tihamér érdeklődésünkre elmondta, hogy Magyarországon is történt már hasonló baleset, bár szerencsére csak kisebb károkat okozott. A főelőadó szerint a Magyar piacon a rendszerváltás óta megtízszereződött a legkülönfélébb eredetű és rendeltetésű pirotechnikai eszközök száma, különösen az utóbbi években adtak el jelentős tételben szórakoztató jellegű robbanóanyagot a forgalmazó magánvállalatok. A jövőben gondot okozhat, hogy a növekvő kereslet miatt felhalmozódó készletek biztonságos tárolása nem megoldott: többnyire kétes állagú volt szovjet laktanyákban porosodnak a veszélyes anyagok Magyarországon.

Két nappal később Spanyolországban ölt meg hat embert egy hasonló robbanás. A Valencia tartománybeli Rafelcofer város petárdagyára mindeddig ismeretken okból kigyulladt majd felrobbant, csaknem négy kilométeres körzetben szórva szét a pusztító tűzlabdákat.

A spanyol pirotechnikai üzemben tavaly júniusban volt utoljára biztonsági ellenőrzés, mely alapján akkor veszélytelennek bizonyult a gyár. A spanyol tűzbiztonsági előírások szerint azonban eleve rossz helyre épült a létesítmény, hiszen a szükséges 3,5 kilométer helyett mindössze 900 méterre volt a legközelebbi lakott területtől, Rafelcofer városától.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, az amerikai Buffalóban is felrobbant egy pirotechnikai üzem: egy ember meghalt, egy másik pedig, aki segíteni próbált bajba jutott társának, életveszélyes égési sérüléseket szenvedett. Helyi idő szerint kedd délután történt a robbanás, mely után a holttestet a hatalmas tűz és füst miatt még négy óra elteltével sem sikerült kihozni az épületből.  • Tippek
  • Lakáshitel