Judit
2 °C
7 °C

Veszélyes játékok

2000.05.17. 17:02
Egymás után robbannak fel a különböző pirotechnikai üzemek és petárdagyárak a világ több országában. Az első, hollandiai eset óta Spanyolországban és Amerikában is tüzet fogtak különféle petárda-üzemek. A katasztrófákban sokan meghaltak és több százan maradtak fedél nélkül. A szakértő szerint itthon is elképzelhető hasonló baleset, mert az utóbbi években megnőtt a kereslet a magánrakéták iránt és a felhalmozódó készletek biztonságos tárolása nem megoldott.
Húsz holttestet találtak a tűzoltók és több százan tűntek el Enschede városban
Az első eset Hollandiában történt a hétvégén, amikor egy petárdagyár robbanása után eddig húsz holttestet találtak a tűzoltók és több százan tűntek el Enschede városban. A szombati robbanást követően csaknem négyszáz olyan környékbelit tartanak számon a holland hatóságok, akikről semmit sem tudnak a városban.

A helyi rendőrség minden érintettet felszólított, hogy mielőbb regisztráltassa magát a városi hatóságoknál, mert még napokkal a katasztrófa után sem lehet pontosan meghatározni az áldozatok számát. A robbanás több mint négyszáz család otthonát megsemmisítette és több száz házat rongált meg. A holland hatóságok még nem tudják pontosan, hogy mi okozta a pusztító erejű robbanást, de valószínű, hogy szándékos gyújtogatás történt Hollandiában.

Itthon volt szovjet laktanyákban porosodnak a veszélyes anyagok

A Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megelőzési főelőadója, Tóth Tihamér érdeklődésünkre elmondta, hogy Magyarországon is történt már hasonló baleset, bár szerencsére csak kisebb károkat okozott. A főelőadó szerint a Magyar piacon a rendszerváltás óta megtízszereződött a legkülönfélébb eredetű és rendeltetésű pirotechnikai eszközök száma, különösen az utóbbi években adtak el jelentős tételben szórakoztató jellegű robbanóanyagot a forgalmazó magánvállalatok. A jövőben gondot okozhat, hogy a növekvő kereslet miatt felhalmozódó készletek biztonságos tárolása nem megoldott: többnyire kétes állagú volt szovjet laktanyákban porosodnak a veszélyes anyagok Magyarországon.

Két nappal később Spanyolországban ölt meg hat embert egy hasonló robbanás. A Valencia tartománybeli Rafelcofer város petárdagyára mindeddig ismeretken okból kigyulladt majd felrobbant, csaknem négy kilométeres körzetben szórva szét a pusztító tűzlabdákat.

A spanyol pirotechnikai üzemben tavaly júniusban volt utoljára biztonsági ellenőrzés, mely alapján akkor veszélytelennek bizonyult a gyár. A spanyol tűzbiztonsági előírások szerint azonban eleve rossz helyre épült a létesítmény, hiszen a szükséges 3,5 kilométer helyett mindössze 900 méterre volt a legközelebbi lakott területtől, Rafelcofer városától.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, az amerikai Buffalóban is felrobbant egy pirotechnikai üzem: egy ember meghalt, egy másik pedig, aki segíteni próbált bajba jutott társának, életveszélyes égési sérüléseket szenvedett. Helyi idő szerint kedd délután történt a robbanás, mely után a holttestet a hatalmas tűz és füst miatt még négy óra elteltével sem sikerült kihozni az épületből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?