Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Amerika szerint rasszista az új mexikói bélyeg

2005.06.30. 21:29
Jesse Jackson amerikai tiszteletes, polgárjogi vezető bocsánatkérést vár a szomszéd országtól a Fehér Ház által is rasszistának minősített bélyegsorozat miatt. A most kiadott mexikói bélyegeken Memín Pinguín, a jóindulatú, de peches, lusta és műveletlen, de csínytevésre kapható fekete képregényfigura látható. A mexikóiak Speedy Gonzalesre hivatkozva védekeznek.

Amerikai polgárjogi vezetők és a Fehér Ház is rasszistának minősítette azt a most kibocsátott mexikói bélyegsorozatot, amelyen egy népszerű fekete képregényfigura látható túlzottan vastag ajakkal, túlméretezett nagy kerek szemmel és elálló füllel.

Az emlékbélyegek szerdai megjelenésével kiújult a vita a mexikóiaknak a feketékkel szembeni előítéleteiről, alig hat héttel azután, hogy Vicente Fox mexikói elnök bocsánatkérésre kényszerült egy érzéketlen megjegyzése miatt, amely úgy hangzott, hogy a mexikói bevándorlók az Egyesült Államokban azt a munkát is elvégzik, "amire még a feketék sem hajlandók".

Bántó sztereotípiák

Memín Pinguín figurája, a jóindulatú, de peches, lusta és műveletlen, de csínytevésre kapható fekete siheder kliséje 1943-ban született meg. A képregény ma is kapható, népszerűségének a csúcspontja az 1950-70-es évekre esett.

Jesse Jackson amerikai tiszteletes, polgárjogi vezető felszólította Vicente Fox elnököt, hogy a mexikói posta vonja vissza a sértő bélyegeket, amelyeket komédia maszkjába bújtatott tragédiának nevezett és közölte, hogy maradéktalan bocsánatkérést vár a szomszéd országtól. Scott McClellan, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön szintén rosszallásának adott hangot a bélyegek miatt. "A faji sztereotípiák bántóak, bármi legyen is az eredetük" - mondta.

Mexikó szerint túlreagálják

Mexikó washingtoni nagykövete túlzásnak nevezte az amerikai polgárjogi vezetők reagálását. Memín Pinguín alakját az 1953-ban megteremtett Speedy Gonzalez rajzfilmfigurához hasonlította, amelyet - mint hangsúlyozta - Mexikó népe sosem tekintette az ellene irányuló faji előítélet megnyilvánulásának. A legrégibb fekete polgárjogi szervezet, a NAACP elnöke, Dennis Hayes viszont sértőnek nevezte a bélyegeket és leszögezte, hogy egyáltalán nem jó tréfa a keményen dolgozó afrikai amerikaiak vagy afrikai mexikóiak rovására nevetni.

A 105 millió lakosú Mexikóban a feketék és mulattok számát szűk egy millióra teszik. Hozzávetőleg 12 millió az indiánok száma. A Los Angeles Times internetes kiadása egy mexikói újságírót idéz, aki szerint hazájának társadalma alapvetően rasszista. "Bőröd színe kulcs, amely ajtókat nyithat meg. Minél világosabb vagy, annál több ajtó nyílik meg előtted" - mondta Guadalupe Loaeza.

Sagrario Cruz, a Veracruz Egyetem professzora arra hívta fel figyelmet, hogy a mexikói televíziók képernyőjén rendszerint szőke, kék szemű férfiak láthatók. Sok mexikói nem is tud róla, hogy jelentős fekete népesség él az országban.