16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Per várja Pinochetet Chilében?

2000.03.03. 17:25
Miután csütörtökön szabadult 16 hónapos angliai kényszerbörtönéből, Pinochet és ügyvédei továbbra sem mentesülnek a perektől, bíróságoktól, ügyészektől. Míg a Pinochet-áldozatok rokonai a mielőbbi felelősségre vonás mellett lobbyznak, a Chilében kisebbségben lévő, ám erős támogatói hősként tisztelik. Pinochetet hívei fogadták péntek délután Santiago repülőterén, ahonnét valószínűleg kivizsgálásra katonai kórházba viszik az idős diktátort. Eduardo Frei chilei elnök szerint a helyi bíróság feladata eldönteni, hogy Pinochet szenátor követte-e el a neki tulajdonított bűnöket. A Pinochet-ügy következményeit az angol adófizetők is megérzik, mivel 15 millió fontra rúghatnak a költségek.

Pinochet arcai
Ex-elnökként védelmet élvezne
Pinochet 1998-ban - mielőtt még lemondott volna lemondott elnöki tisztéről -, foglalta el az új alkotmány biztosította, életre szóló szenátusi tisztét. Az így szerzett mentelmi jogát csupán a Fellebbezési Bíróság tudja elvenni, de semmi garancia sincs rá, hogy meg is teszi.

Juan Guzman chilei bíró már két éve foglalkozik a volt elnök ellen benyújtott keresetekkel, jelenleg 59 perben nyomoz. "Azt hiszem minden körülmény adott egy igazságos chilei perre, és jövő hétfőtől minden energiámat erre az ügyre fordítom" - nyilatkozta a BBC tudósítójának Guzman. A bíró valószínűleg új orvosi vizsgálatot rendel el, azért hogy eldönthesse: bíróság elé állhat-e Pinochet. A chilei törvények értelmében akkor nem lehet bíróság elé állítani valakit, ha elmebajos vagy demenciában (tébolyodottság) szenved.

Pinochet bűne

1973 szeptemberében egy katonai junta vezetőjeként Pinochet államcsínyt hajt végre, megszerzi a hatalmat és kivégezteti az akkori elnököt, Salvador Allendet. A csínyt követő tisztogatásban töb mint 3000-en haltak meg, több ezer embert megkínoztak vagy elüldöztek az országból. Pinochet feloszlatta a chilei parlamentet, betiltatta az összes politikai és szakszervezeti mozgalmat, 1974-ben pedig elnökké nevezte ki magát.

Szakértők szerint a létező akadályok miatt eléggé valószínűtlen, hogy egyáltalán törvényszékre kerül Pinochet ügye. A chilei katonaság ellenállása az egyik legkomolyabb akadály: ők sosem fogják bíróság elé engedni ex-fővezérüket. A kormány lemondásra szólította fel a szenátor Pinochetet, támogatói is szeretnék, ha visszavonulna a közéletből. Várhatóan március 25-én fogad el egy törvényt a chilei kongresszus, mely szerint a szenátorok lemondhatnak, cserében megkapják az ex-elnök címet és megtarthatják mentelmi jogukat is. Úgy vélik, Pinochet élni fog ezzel a lehetőséggel, és - mivel ex-elnökök mentelmi jogának visszavonására egyelőre nincs törvény - megmenekül a felelősségre vonástól.

Tüntetők Pinochet mellett és ellene
Megosztottság
Míg magas rangú tisztekből álló kis bizottság alakult Pinochet fogadására, a leköszönő Eudardo Frei elnök, illetve a soron következő Ricardo Lagos államfő a fogadás nagy hiányzói. Eduardo Frei szerint a tábornok további angliai tartóztatása a chilei megbékélési folyamatot késleltette volna. Úgy véli, chilei bíróság feladata eldönteni Pinochet bűnösségét. Juan Gabriel Valdes chilei külügyminiszter szerint a Pinochet-saga komolyan ártott Chile külföldi képének. "A fő felelősség ez ügyben is Pinochoté" - véli a miniszter.

A Pinochet ügy következményeit nemcsak a chilei polgárok, de az angol adófizetők is megérzik. Jack Straw csütörtöki bejentése szerint az ügy 1.322.326,83 fontsterlinget emésztett fel az államkasszából. A biztonsági és egyéb költségekkel 15 millió fontsterlingre is rúghatnak a költségek. A surrey-i rendőrség 200 ezer fontsterlinget költött a biztonsági berendezésekre, hetente 50 ezer angol fontba került a tábornok felügyelete. A vitatott orvosi jelentés további 5 501,25 fontsterlinget emésztett fel, Jack Straw 144 ezret költött határozatának megvédésére, a fellebbezésekre. A királyi ügyészség szolgálatai (fénymásolással együtt) 591 ezer, az ügyben használt tolmácsok összesen 4200 fontot kerestek. Azért Pinochet is mélyen a pénztárcájába nyúlt: a tábornak naponta 12 ezer fontsterlinget költött ügyvédeire.  • Tippek
  • Bankszámla