Vencel
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Pinochet szimuláns?

2000.03.06. 14:50
A 84 éves Pinochet hazatérésével nem csak a chilei kormányt haragította magára hanem a szomszédos Argentina belügyminiszterének ellenkezését is kiváltotta. Emlékezetes az ex-diktátor megérkezésekor a repülőtéren tolószékéből felállva üdvözölte támogatóit. Sokakban felmerült a kérdés: vajon Pinochet nem csak szimulál?

Mindenki a tábornokot figyelte: a repülőből még tolószékbe kényszerült, de aztán nem bírt magával: Jack Straw határozatát és a sokat vitatott orvosi jelentést meghazudtolva felállt kocsijából, saját lábán, magára hagyva mozgott, még a sétápálcáját is felemelte a többnyire katonákból álló csoport üdvözlésére.

Federico Storani argentin belügyminiszter nem rejti véka alá véleményét az angliai háziőrizetből hazaengedett Augusto Pinochetről. Szavai szerint a szomszédos ország korábbi vezetője szimuláns - nyilatkozta az osztrák Der Standardnak. Sokkal betegebbnek tettette magát a valódi állapotánál. Chilei megérkezésekor a 84 éves Pinochet már nem ügyelt erre a látszatra, fogadásakor kimondottan egészségesnek tűnt, sőt a chilei haderő főparancsnokával együtt ünnepeltette magát. Pinochet hazatérése emiatt "szégyen Chile számára, hiszen világosan látszik, hogy itt csalásról volt szó."

Időközben máshol is kételyek támadtak a 84 éves ex-diktátor szellemi és testi elesettségével kapcsolatban. Egy brit specialista szerint a korábbi chilei katonai vezető a szellemi leépültséget könnyedén szimulálhatta. Az ex-diktátort egy orvosi szakvélemény alapján minősítették cselekvőképtelennek, és 16 hónap után múlt pénteken térhetett vissza hazájába.

A jogosan dühös chilei kormány képviselője, Juan Gabriel Valdés külügyminiszter szerint a tábornoknak előtt két lehetőség áll: bíróság elé áll vagy elmebetegnek nyilvánítják. Az exelnöknek, örökös szenátornak választania kell: vagy részese marad a közéletnek, és akkor vállalja annak kockázatát, hogy eljárás indul ellene, vagy pedig képtelennek nyilvánítja magát a per követésére, és visszavonul. Valdés ugyancsak "szégyennek" nevezte Pinochet előző napi katonai fogadtatását, amely feszültséget kelt a kormány és a katonák között.

Isabel Allende ügyvéd, az 1973-as katonai puccs alatt meggyilkolt Salvador Allende elnök lánya is határozott véleménnyel van az ügyről:"Úgy tűnik, Pinochet jó fizikai és mentális egészségnek örvend, vádat lehet emelni ellene."

A tábornok hazatérte a Chile lakosságát is megosztotta: támogatói és ellenfelei ezrei tüntettek a főváros, Santiago utcáin, a rendőrséggel is összetűzésbe kerültek. A katonaság főparancsnokságának épületét kövekkel dobálták meg, a graffitik Pinochet bebörtönöztatését követelték. Az államelnöki palota előtt egész éjjel virasztottak Pinochet áldozatainak rokonai. A meggyújtott gyertyákkal szeretnék elérni, hogy Chile ne feledkezzen meg a tábornok jogtalan uralkodásáról.

Augusto Pinochet jelenleg feleségével visszavonultan él Santiago külvárosában, nyilvános helyen hazatérte óta nem jelent meg.