Judit
2 °C
7 °C

Merényletet követtek el a pakisztáni kormányfő ellen

2008.09.03. 12:03
Ismeretlen fegyveresek lövéseket adtak le a pakisztáni miniszterelnök autójára, illetve az őt kísérő konvojra Iszlamabad közelében. A Juszuf Raza Gilanit szállító autót két találat érte, a támadásban senki nem sérült meg.

Merényletet kíséreltek meg Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök ellen a főváros, Iszlamabad közelében szerdán, írja a BBC. A kormányfő autójára fegyveresek lőttek, két golyó eltalálta a járművet, Gilani nem sérült meg, közölte a miniszterelnök sajtótitkára.

Gilani kormánya folyamatosan küzd az egyre erősödő milicisták ellen. Decemberben Benazir Bhutto volt kormányfő lett merénylet áldozata egy választási nagygyűlésen Ravalpindiben.

Gilani szerdán egy páncélozott autóban utazott Iszlamabadból Ravalpindibe, mikor konvoját megtámadták. Előtte éppen Bhutto megözvegyült férjénél, Aszif Zardarinál tett látogatást Lahorban.

Pakisztánban a törvényhozók két nap múlva választanak új elnököt, a Pakisztáni Néppárt Bhutto volt férjét jelölte az államfői posztra. Pervez Musarraf augusztus közepén jelentette be lemondását a posztról, miután az alkotmány megsértésével és hivatali kötelességmulasztással vádolták meg.

A BBC információi szerint a miniszterelnököt szállító autót a sofőr oldalán lévő ablakoknál érték a találatok, az üvegen látszanak a lövések okozta sérülések. Hivatalos források arról számoltak be, hogy egy másik autót is eltaláltak, azt több golyó is érte. Sérültekről nem érkezett jelentés.

A BBC helyszíni tudósítója azt mondta, a támadás bizonyíték arra, hogy óriási hiányosságok vannak a biztonsági rendszerben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?