Jenő
-3 °C
6 °C

Plágiummal vádolják a kanadai kormányfőt

2008.09.30. 19:43
Stephen Harper kanadai miniszterelnököt azzal vádolta meg a liberális ellenzék, hogy 2003-ban, az iraki háború megindítása előtt két nappal elmondott beszédét plagizálta. Az eredeti szöveg John Howard ausztrál kormányfőtől származik, Harper ennek felét szó szerint adta elő az ottawai parlamentben.

Plágiummal vádolta kedden a kanadai ellenzék legerősebb pártja Stephen Harper kormányfőt. A liberálisok szerint a konzervatív miniszterelnök öt éve, akkor még ellenzéki képviselőként John Howard ausztrál kormányfő beszédét plagizálta.

A beszéd 2003. március 18-án, két nappal az iraki háború megindítása előtt hangzott el. John Howard az invázióban való katonai részvétel mellett érvelt. Ugyanígy tett két napra rá Stephen Harper is az ottawai parlamentben, de ellenzékből nem sikerült elérnie, hogy Kanada csapatokat küldjön Irakba. Ausztrália csatlakozott az inváziós erőkhöz.

A két beszéd majdnem fele szó szerint egyezik, hívta fel a figyelmet a kanadai liberális ellenzék. Közzétették a két szöveget és a róluk készült videofelvételeket is.

Harper szóvivője nem cáfolta érdemben a vádat. Azt mondta, egy ötéves beszédről van szó, és különben sem fognak olyan vitába belebonyolódni, amelynek nincs jelentősége a kanadaiak szempontjából.

Kanadában október 14-én előrehozott választásokat rendeznek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?