Aliz
6 °C
14 °C

Meghalt az Ausztráliában élő főnyilas

2006.07.12. 14:50
A Nyilaskeresztes Párt egyik vezetője, a Hűség Háza vezetője négy nappal ezelőtt Ausztráliában meghalt. A Simon Wiesenthal Központ sajnálkozik, hogy nem sikerült hamarabb eljárást indítani ellene.

Meghalt a népirtással és háborús bűnökkel gyanúsított Polgár Lajos. A férfi július 8-án Melbourne-ben vesztette életét. Polgár Lajos, a Nyilaskeresztes Párt egykori magas rangú tagja volt a vezetője a nyilas főhadiszállásnak, az Andrássy úti Hűség Házának 1944. október közepétől egészen karácsonyig, esetleg tovább is.

A Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának kérésére a magyar kormány vizsgálatot indított Polgár ügyében, és a kiadatását kérte Ausztráliától. Az iroda vezetője, Efrájim Zuroff "fő nácivadász" úgy reagált a halálhírre: Polgár még azelőtt meghalt, hogy elítélhették volna a második világháborúban, a nácikkal való együttműködésért, valamint mert aktív szerepet játszott a Nyilaskeresztes Pártban, amelynek tagjai zsidók ezreit ölték meg Magyarországon. Halála tragikus sikertelensége annak, hogy elítéljék azokat, akik felelősek a holokauszt bűneiért, tette hozzá.

Zuroff közleményében azt írja: Polgár Lajos egyike volt annak a számtalan náci kollaboránsnak, aki a II. világháborút követően Ausztráliába szökhetett, amely biztonságos menedéknek bizonyult számára. Polgárnak szerencséje volt, hogy náci múltját csak nemrégiben fedezték fel. Ha ezek az információk 1-2 évtizeddel ezelőtt ismertté váltak volna, bizonyosan könnyebb lett volna terhelő bizonyítékot találni egy törvényes eljáráshoz.

Pártvezér, de ártatlan?

Polgár egészen idén februárig tagadta, hogy a Hűség Házának parancsnoka lett volna, csak annyit ismert el, hogy az egyik magas rangú nyilaskeresztes pártvezető, a háborús bűnök miatt később kivégzett Gera József titkáraként dolgozott.

A The Age című ausztrál lap február 16-án arról számolt be, hogy Polgár korábbi nyilatkozataival ellentétben elismerte, hogy a Nyilaskeresztes Párt vezetőjeként két hónapig Budapestről irányította a párt munkáját. Polgár felesége a lap szerint közölte, hogy a Nyilaskeresztes Párt székházában, az Andrássy úti Hűség Házában találkozott Polgárral. "Ő volt a parancsnok és én voltam a titkárnője" - mondta.

Polgár elismerte azt is, hogy a Nyilaskeresztes Párt tagjai zsidókat fogdostak össze és gyilkoltak meg Budapesten 1944-ben és 1945-ben, de ez a vezetők, például az ő tudta nélkül történt. "Nekem semmi közöm zsidók meggyilkolásához. Ártatlan vagyok, teljesen ártatlan. Soha nem bántottam sem zsidót, sem mást" - idézte Polgár szavait az ausztrál lap.

Polgár élete végéig büszke volt a Nyilaskeresztes Pártban betöltött szerepére, rajongója volt a párt vezérének, Szálasi Ferencnek, akit 1946-ban Budapesten végeztek ki. Polgár nemrégiben még azt is nyíltan állította, hogy Magyarországon nem volt holokauszt - emlékeztetett a Zuroff által jegyzett közlemény.

A Simon Wiesenthal Központnak összesen 13 magyarországi gyanúsítottja van. Jelenleg egy Skóciában élő férfi ügyében folyik nyomozás, aki valószínűleg a magyar csendőrség tagja volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?