Ervin
14 °C
21 °C

Lengyel rakéták Irakban?

2003.04.09. 13:27
Bár a lengyel nemzetbiztonság feltételezésnek minősítette az Irakba irányuló rakétacsempészet hírét, a katonai ügyészség többeket őrizetbe vett. A Zycie Warszawy értesülései szerint egy iraki titkosügynök dolgozott a leselejtezett rakétahajtóművek Irakba csempészésének vádjával.
A lengyel hadseregtől leselejtezett rakétahajtóműveket csempészett a gyanú szerint egy iraki titkosügynök - írja a Zycie Warszawy című lengyel nap. Mulem Haszant letartóztatta a rendőrség.

Feltételezés

A rakétaalkatrész-csempészésről először a Gazeta Wyborcza számolt be idén március elején. A lap akkori írása szerint alapos a gyanú, hogy leselejtezett lengyel rakéta-alkatrészek jutottak a Közel-Keletre, Szíriába, esetleg Irakba is. Az alkatrészeket hivatalosan ócskavas-kereskedelemmel foglalkozó sziléziai üzletemberek vásárolták meg, majd a használható darabokat külföldön értékesítették - írta a Wyborcza.

A lengyel nemzetbiztonság feltételezésnek minősítette a Wyborcza írását, a katonai ügyészség ugyan vizsgálatot indított, de nem ad tájékoztatást az ügyről.

Hivatásos katonákat is őrizetbe vettek

A Zycie Warszawy szerint az iraki ügynökön kívül a lengyel hatóságok még további 20 személyt, köztük néhány hivatásos katonát, őrizetbe vettek. A vizsgálatot folytató varsói körzeti katonai ügyészség szóvivője megerősítette a lapnak a vizsgálat tényét, sőt azt is, hogy több személyt - köztük egy iraki állampolgárt - letartóztattak, de további részletekkel nem szolgált.

A lengyel fővárosi napilap azt írta, hogy a tiltott fegyverkereskedelem 2001-2002-ben zajlott, katonák és üzletemberek szervezésében. Az ilyen tevékenységért Lengyelországban 10 évig terjedő börtönbüntetés jár.