Árpád
-2 °C
4 °C

Terhessé vált a kormányoknak a hágai törvényszék

2007.02.18. 15:17
Mára a legtöbb kormány számára kellemetlenné vált a hágai Nemzetközi Törvényszék – nyilatkozta Carla Del Ponte főügyész egy olasz lapban.

A svájci jogász a Corriera della Sera című napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a kormányok a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások óta más dolgokat tartanak előbbre valónak, mint korábban. "1999-ben, 2000-ben nagyon kedvelték a törvényszéket. Ma már terhesek vagyunk a számukra, nem látnak minket szívesen" – jelentette ki a főügyész, aki európai körútja részeként ejtette útba Olaszországot. Körutazásának célja, hogy bemutassa, milyen új bizonyítékai vannak a törvényszéknek arról, hogy Ratko Mladic népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregtábornok Szerbiában bujkál.

Del Ponte kételyeinek adott hangot azzal a többek között Olaszország által követett stratégiával kapcsolatban, amely szerint az Európai Uniónak folytatnia kell a stabilitási és társulási egyezményről szóló tárgyalásokat a szerb kormánnyal, de az egyeztetések végére mindaddig nem szabad pontot tenni, amíg Mladicot le nem tartóztatják. Az EU külügyminiszterei múlt heti ülésükön úgy foglaltak állást, hogy készek felújítani a tárgyalásokat a megalakulás előtt álló új belgrádi kormánnyal, ha az egyértelmű elkötelezettségéről tesz tanúbizonyságot, továbbá konkrét és hatékony tetteket hajt végre a Nemzetközi törvényszékkel való együttműködés terén. Brüsszel eddig azt hangoztatta, a tárgyalások újrafelvételének feltétele a törvényszékkel való maradéktalan szerb együttműködés.

A hágai ENSZ-törvényszék főügyésze az interjúban elmondta azt is, személy szerint nagyon sajnálta, hogy Slobodan Milosevic volt szerb elnök, akit a törvényszék emberiesség elleni és háborús bűnök vádjával fogott perbe, békésen, álmában halt meg, "mint egy angyal".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?