Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Újra aktív a Popocatepetl

2000.12.19. 12:31
Hetven évi relatív nyugalom után kedden ismét aktivizálódott a mexikói Popocatepetl vulkán. Hat kilométeres körzetéből várhatóan 40 ezer embert lakoltatnak ki, a térségben magas fokú készültséget rendeltek el.
A felébredt Popocatepetl vulkán
A szeizmológusok közel egy hete jelezték, hogy a vulkán várhatóan ismét ki fog törni, ezért a környezetében található falvakból, településekből ki kellene telepíteni a lakosokat. A közvetlenül veszélyeztetett hat kilométeres körzetből - ahol magas fokú készültséget rendeltek el - közel 40 ezer embert terveznek kilakoltatni, ám sokan csak a kedd hajnali fokozott vulkánaktivitás után szánták el magukat a költözésre.

A hatóságok egy 12 kilométeres átmérőjű biztonsági zóna kialakításán fáradoznak, ám a lakosok a rablások miatti félelmük miatt nem sietnek elhagyni lakásaikat. Vincente Fox mexikói elnök nyugalomra intette a veszélyeztetett zónák lakóit, mondván, annak ellenére, hogy a tudósok szerint a vulkán megnyugodott a magas fokú készültség érvényben marad.

Tűzhányó - láva nélkül

A Popocatepetl Mexikó fővárosától délkeletre, 64 kilométerre található. A tudósok szerint előrelátható volt a vulkán ,,felébredése", miután az 5452 méter magas vulkán alján egy lávából alakult dugó miatt megnőtt a nyomás. A nyomás erős kitörést eredményezett, ami több kilométeres távolságban szórt szét törmeléket és szikladarabokat. A mostani kitöréskor tíz kilométerre is találtak vulkántörmeléket. A tudósok szerint egyelőre nincs szó igazi kitörésről, miután fortyogó lávát nem dobott a vulkán a felszínre - a tudósok szerint nem is fog.

Egy nagyobb kitörés nem okoz túl nagy kárt, bár a főváros levegőjét hamuval töltheti meg. Az elmúlt napok mozgolódása annyi hamut lökött az égbe, hogy egyes légitársaságok - a motor meghibásodásától tartva - törölték a Mexikóvárosban induló járatokat.

Füstölgő Hegy

A Popocatepetl az aztékoktól kapta nevét, jelentése ,,Füstölgő Hegy". A feljegyzések szerint a vulkán a spanyol uralom alatt is aktív volt, legkevesebb 36-szor tört ki. A legnagyobb kárt egy 800 évvel ezelőtti kitörése okozta, 1927-es kitörése után nem pusztított, bár 1994 decemberében a hegy aktivitása miatt a környező lakosságot ki kellett telepíteni.  • Vennék
  • Hírek