Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A szocialisták győztek Portugáliában

2005.02.20. 22:48
A vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon exit poll felmérések szerint szerint abszolút többséghez jutottak a parlamentben az ellenzéki szocialisták.

A SIC televízió által végzett felmérés alapján a szocialisták 46,9 - 50,7 százalék közötti szavazathoz jutottak, míg a kormányzó konzervatív Szociáldemokrata Párt - Pedro Santana Lopes eddigi kormányfővel az élen - a szavazatok mindössze 23,3-27,8 százalékát kapta. Az előrejelzések szerint a szocialistáknak az abszolút többséghez a szavazatok legkevesebb 45 százalékát kell megszerezniük.

Számok

Az első felmérések azt valószínűsítik, hogy az ellenzéki portugál Szocialista Párt a 230 fős parlamentben mintegy 126 mandátumhoz juthat, azaz harminccal többhöz, mint három évvel ezelőtt. Az eddig kormányon lévő konzervatív Szociáldemokrata Párt ezzel szemben 2002-höz képest 36-tal kevesebb, azaz mintegy 69 mandátumhoz jut. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a szocialisták először szereznek abszolút többséget azóta, hogy az általuk fémjelzett 1974-es szegfűs forradalom megdöntötte a jobboldali diktatúrát.

A felmérések szerint a harmadik helyen a kommunisták végeztek a szavazatok mintegy 7,5-9,3 százalékával.

Válság

Jorge Sampaio elnök a súlyos gazdasági helyzet és az éleződő belpolitikai válság miatt tavaly decemberben oszlatta fel a parlamentet, alig négy hónappal a szociáldemokratának nevezett, de valójában konzervatív Pedro Santana Lopez kormányának hivatalba lépését követően.

Megfigyelők szerint az abszolút többség nagymértékben megkönnyítené José Socrates szocialista pártvezetőnek, hogy kompromisszumok nélkül hajthassa végre fájdalmas gazdasági reformprogramját, amellyel ki akarja emelni Nyugat-Európa legszegényebb országát négy éve tartó gazdasági válságából.