Gerzson
-3 °C
3 °C

Szarinnal ölték meg a kísérleti alanyt

2006.05.26. 17:21
Ötvenhárom év után megoldódott Nagy-Britannia hidegháborús múltjának egyik nagy rejtélye. A védelmi minisztérium peren kívüli megállapodással 100 000 font kártérítést fizet Ronald Maddison családjának és bocsánatot kér haláláért. A félrevezetett húszéves katonát 1953-ban szarinnal mérgezték meg, amibe rögtön belehalt.
A brit hadsereg nagy titka

Porton Downban 1916-ban létesített kutatólaboratóriumot a brit védelmi minisztérium. Kezdetben az I. világháborúban bevetett klórgázzal és mustárgázzal kísérleteztek, a II. világháború alatt már a lépfenére (antrax) és a botulinum toxinra - a manapság kozmetikai műtétekhez használt idegméreg botoxra - koncentráltak. A hidegháború idején gyilkos ideggázokkal kísérleteztek, önként jelentkező kiskatonákkal.

Az, hogy mi folyik Porton Downban, a mai napig titok. A kormányt sok támadás érte már a titkolózása miatt. Sajtóértesülések szerint a mai napig kísérleteznek antraxszal és antibiotikum-rezisztens baktériumokkal. 2006 februárjában három volt portoni katona javára ítélt meg kártérítést a bíróság, amiért az ötvenes években beleegyezésük nélkül LSD-vel kísérleteztek rajtuk.
Forrás: wikipedia.org

Peren kívül egyezett meg az 1953-ban egy katonai kísérlet során meggyilkolt katona, a légierőnél szolgáló Ronald Maddison hozzátartozóival a brit védelmi minisztérium, jelentette a Guardian. A család több mint ötven évig harcolt a minisztériummal, hogy a hadsereg elismerje felelősségét. A hozzátartozók végül 100 000 font (cca. 38 millió forint) kártérítést kaptak.

Önként jelentkezett

Maddison 1953-ban, húsz éves korában önként jelentkezett a hadsereg hirhedt Porton Down-i biokémiai kutatólaboratóriumánál kísérletei alanynak. 1953. május 6-án, reggel 10 óra 17-kor hat tudós szarint csöppentett kézfejére és rázárta a kísérleti kamra ajtaját. Húsz perc múlva kiszabadították, de a kórházba szállítás közben, 11 órakor életét vesztette.

A hadsereg titkos, belső vizsgálata balesetnek minősítette halálát. Családtagjai közül csak apját tájékoztatták, de feleskették titoktartásra. A család hiába követelte, több mint negyven évig nem kaptak válaszokat Maddison halálával kapcsolatban.

2002-ben végül a Legfelsőbb Bíróság új nyomozást rendelt el. A két évig tartó vizsgálat megállapításai szerint Maddisont törvényellenesen meggyilkolták. Addigra azonban mind a hat tudós halott volt, így büntetőeljárás nem indult.

Átverték őket

Most, hogy a kormány két év után peren kívül megállapodott a hozzátartozókkal, a Porton Down-i kísérletek további ötszáz áldozata kezdhet bizakodni, írja a Guardian. Ennyien nyújtottak be ugyanis keresetet a minisztérium ellen. Bár mindannyian önkéntesen jelentkeztek, a kísérletek jellegével kapcsolatban állításuk szerint becsapták őket.

A brit kormány visszafogottan kommentálta az esetet. "Nagyon sajnáljuk Ronald Maddison szerencsétlen halálát. Kivételesen boldoggá tesz minket, hogy peren kívüli megállapodással rendezhettük az ügyet" - áll a védelmi minisztérium közleményében.