Eleonóra
-1 °C
2 °C

Szlovákia ellenlépést fontolgat a státustörvény miatt

2001.11.29. 18:53
Pozsony azt várja Budapesttől, hogy vegye figyelembe a kedvezménytörvénnyel szembeni szlovák kifogásokat, és ennek megfelelően tegyen engedményeket, különben valószínű, hogy a szlovák parlament decemberben ellenlépésre szánja el magát - közölte Jaroslav Chledo szlovák külügyi államtitkár, aki nem tart kizártnak egy olyan határozatot, mely kimondaná, hogy a magyar kedvezménytörvény elfogadásával Budapest a szlovák jogalkotás és jogrend felségterületére lépett.
Jaroslav Chlebo külügyi államtitkár csütörtökön tájékoztatta a szlovák parlament külügyi bizottságát a kedvezménytörvény ügyében kezdett konzultációs folyamatról. A bizottság ajánlást fogadott el, amely szerint a pozsonyi törvényhozás várhatóan decemberben napirendre tűzi a magyar kedvezménytörvény ügyét, és nyilatkozatban mondja ki: a január első napjától hatályos jogszabállyal Budapest a szlovák jogalkotás és a jogrend felségterületére lép, ha a magyar fél nem tesz olyan lépéseket, amelyekkel figyelembe veszi a szlovák kifogásokat.

Egy magyar ellenszavazat

A szlovák parlament külügyi bizottságában egyedül Duka Zólyomi Árpád, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselője szavazott a bizottsági állásfoglalás ellen, míg egy független képviselő - Frantisek Sebej, az integrációs bizottság elnöke - tartózkodott.

Beavatkozás a szlovák függetlenégbe?

A szlovák parlamenti bizottság úgy értékelte, hogy "a kedvezménytörvény szándékában, jelentőségében és lehetséges következményeiben túllép Magyarország határain, nem tartja tiszteletben a nemzetközi jog alapelveit és normáit, egyszersmind területen kívüli hatállyal bír, ily módon tehát a Szlovák Köztársaság állami függetlenségét sértő beavatkozás képét vetíti előre."

"Növekvő nacionalizmus"

Chlebo újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a magyar politikusok megnyilatkozásaiban erősödik a nacionalizmus. Az államtitkár név szerint bírálta a Fidesz-Magyar Polgári Pártot, mint a kedvezménytörvény kezdeményezőjét. Hozzáfűzte, hogy az előrejelzések szerint a Fidesz-MPP lesz a jövő évi magyarországi választások győztese. Úgy fogalmazott: "aggódunk, hogy a választási siker után a Fidesz-MPP aligha adja majd alább". Azt hangoztatta, hogy a vezető magyar kormánypárt "átláthatatlan megnyilatkozásokra" vállalkozik majd a választási küzdelemben. A szlovák diplomata ugyanakkor elismerte: Pozsonynak egyelőre nincs információja a kedvezménytörvény végrehajtási rendeleteiről szombaton megszületett budapesti kormánydöntésről, amit tud, azt csak a sajtóból tudja.

Németh Zsolt bizik a kompromisszumban

Az MTI ezzel kapcsolatosan megkérdezte Németh Zsolt külügyi államtitkárt, aki csütörtökön egy nemzetközi konferencián vett részt Pozsonyban. Németh Zsolt elmondta: részleteiben egyelőre nem ismeri a szlovák parlamenti bizottság álláspontját. Hozzáfűzte azonban: "azt mindenképpen állíthatom, hogy a magyar kedvezménytörvénynek és a magyar választási kampánynak az égvilágon semmi köze nincs egymáshoz." Közölte, hogy szlovák partnere még ezen a héten megkapja a kedvezménytörvény végrehajtási rendeleteiről szóló budapesti információkat.

A pozsonyi elvárásokkal kapcsolatban Németh Zsolt úgy fogalmazott, hogy a kompromisszum kétoldalú megegyezést feltételez. Mint mondta, bízik abban, hogy december utolsó napjáig megszületnek a végrehajtási rendeletek, hiszen a kedvezménytörvény hatálya január elseje. Hangsúlyozta: "Egyébként a törvényt azért fogalmaztuk meg keretjellegűre, hogy mozgásterünk legyen az egyeztetésekre. Ez az egyeztetési folyamat most a végéhez közeledik."