Sára, Márió
2 °C
6 °C

Védelmébe vette a magyarokat a szerb parlament elnöke

2004.06.17. 11:47
A szerb közélet demokratizálásától reméli a nemzetiségek elleni gyűlölet csökkenését Predrag Markovics. Az ideiglenesen a köztársasági elnök tisztét is betöltő parlamenti elnök határozottabb fellépést vár a hatóságoktól a magyarok elleni atrocitások elkövetőivel szemben.
A magyarokkal szembeni erőszakcselekményekről kért tájékoztatást az illetékes szervektől Predrag Markovics, a szerb parlament elnöke - írja az újvidéki Magyar Szó. Az ideiglenesen a köztársaság elnöki posztját is betöltő politikus a magyarellenes erőszak megelőzésére vonatkozó stratégiai lépésekről érdeklődött a szerb belügyminiszternél, az ügyészségnél és a rendőrségnél.

Demokratizálással a gyűlölet ellen

Az emberi és a kisebbségi jogok védelmében, Szerbia európai irányvételével összhangban az ilyen incidenseket a legkeményebben el kell ítélni, az elkövetőket meg kell büntetni - hangoztatta levelében Markovics. Mint mondta, az atrocitásokat a társadalom demokratizálásával kell kiküszöbölni.

Az ideiglenes köztársasági elnök az ügyben tett intézkedéseiről tájékoztatta Pandur József belgrádi magyar nagykövetet és Józsa Lászlót, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét is. Markovics nemrégiben lezajlott budapesti látogatásán tett ígéretet a határozottabb fellépésre.

Elfogták a magyarverőket

A Magyar Szó értesülései szerint a szerb rendőrség elfogta azokat a fiatalokat, akik június 5-én Óbecsén minden ok nélkül rátámadtak két magyar középiskolásra. A rendőrség erőszakosság címén tett bűnvádi feljelentést a három támadó ellen, közleményében azonban nem utal arra, hogy a támadás kiváltó oka nemzetiségi gyűlölet lenne.