Piroska
-2 °C
5 °C

Már nem szabad az olasz sajtó

2004.04.29. 13:54
Tizenhat év után Törökország mellett újabb nyugat-európai ország vesztette el sajtója szabad minősítését a Freedom House-nál. A demokráciakutató-központ adatai szerint világszerte romlott a sajtó helyzete. A legkiábrándítóbb viszonyok az arab országokban vannak, Kuvait kivételével mindenhol teljesen háttérbe szorítják a sajtószabadságot.
Drasztikusan romlott a sajtószabadság helyzete Olaszországban. A Freedom House demokráciakutató intézet 2003 évi összegzése után "részben szabaddá" minősítette át Olaszország sajtójának eddigi "szabad" besorolását.

Minden Berlusconi kezében

A Freedom House szerint Berlusconi nyugtalanítóan nagy befolyással rendelkezik az állami tévé felett, ehhez társul a televíziós piac fennmaradó részét lefedő három magáncsatornája is. A nagyarányú médiakoncentráción túl a Freedom House szerint a kormányzati beavatkozás is fenyegeti a sajtó szabadságát.

A szervezet által nyugat-európaiként nyilvántartott 25 ország közül Olaszországon kívül csak Törökországban nem teljesen szabad a sajtó. Törökországon kívül más nyugat-európai ország utoljára 1988-ban esett a "szabad" kategórián kívül.

Világszerte romlott a helyzet

A szervezet megállapításai szerint a sajtószabadság világszerte jelentősen romlott, tíz országot is rosszabb kategóriába kellett sorolni. Bissau-Guinea, Bolívia, Bulgária, a Fülöp-szigetek, Gabon, Guatemala, Marokkó, Moldávia, és a Zöld-foki szigetek is rontott besorolásán.

Bár Románia besorolása nem romlott, megítélése jelentősen esett. A Freedom House szerint a független médiára egyre nagyobb kormányzati nyomás nehezedik, gyakoriak az újságírók elleni keresetek és nyomozások.

A sajtó helyzete mindössze két országban, Kenyában és Sierra Leonéban javult számottevően.

Bíztató jelek Irakban

A Freedom House Irakban is kedvező jeleket tapasztalt. Huszein diktatúrájának bukásával publikációs láz tört ki az országban, több száz periodika jelenik meg, és szabadon hozzáférhetővé vált az internet és a műholdas televíziózás is. Tizenhárom újságíró halála, illetve a zavaros médiajog miatt azonban a szervezet végül fenntartotta Irak "nem szabad" besorolását.

Katasztrofális helyzet az arab országokban

A szervezet előzetes adatai szerint - az egyes országokról, így a Magyarországról szóló külön jelentések még nem készültek el - messze Nyugat-Európában a legnagyobb a sajtószabadság. A régió 25 állama közül huszonháromban "szabad" minősítést kapott a sajtó. A térséget Észak- és Dél-Amerika követi, a régió tizenhét országában szabad, tizenhárom országában részben szabad a sajtó, öt országban azonban hatalmi kontroll alatt áll.

A volt szovjet blokk országai közül nyolc államban - valamennyien EU-csatlakozók - szabad a sajtó, nyolcban részben szabad. Tizenegy országban nem teljesülnek a sajtószabadság minimális normái sem. A legrosszabb helyzetet az észak-afrikai és közel keleti régióban mérték, egyedül Izraelben szabad és Kuvaitban részben szabad a sajtó, a maradék tizenhét országban nem.