Sára, Márió
2 °C
6 °C

Elnökjelöltek a kínzókamrában

2004.10.03. 19:24
Az elnökválasztási kampány fokozódásával az amerikai internetet elborította a politikai humor. A legjobb darabok példátlan nézettséget generálnak.
George Bush és John Kerry kedélyes rímekkel szúrogatják egymást egy rajzfilmben a baloldali népdalénekes és dalszerző Woody Guthrie 1940-ben szerzett "This Land is Your Land" (Ez a föld a tiéd) című dalára, amelyből kiderül, hogy Amerika mindannyiuk földje. A politikailag független tréfás hazafias agitka júliusban jelent meg először a JibJab Media szerverén, a weblogokon, illetve az elektronikus levelekben, azóta mintegy 65 milliószor töltötték le, így az amerikai elnökválasztási kampányhoz köthető számítógépes politikai humor színes tartalmi szegmensének legsikeresebb alkotása.

Webről tévébe és fordítva

Kutyatrikóra nyomva is kapható
A szakértők szerint a politikai humor segít az elme épségének megőrzésében a kampány durvulása idején.

"A darab sikerének fő hajtóereje a bugyuta adok-kapok, amivel együtt rezdültek az emberek." - mondja 33 esztendős Gregg Spiridellis, aki öccsével együtt készítette a népszerű This Land flash-animációt. "Csúnya egy választási év van és ez a szám pont olyan, hogy az emberek pártállástól függetlenül megmutathatják egymásnak és nevethetnek rajta."

Spiridellisék sikerét értékelte a régi média. Következő munkájukat Jay Leno talkshowjában sugározzák október elején.

Az emailben legtöbbet továbbított politikai tréfa svéd televízióból került a hálóra. Az iraki szerepvállalást felelevenítő digitalizált klipjben Bush és Tony Blair szinkronra vágva énekli el Lionel Ritchie és Diana Ross dalát az Endless Love-ot. A Bush tévés szerepléseiből összevágott videócskák egyébként önálló műfajként emelkednek ki az internet kavargó tartalmából: van amelyik az elnök szavait fordítja a visszájára, van olyan is amely megelégszik okosabb arckifejezéseinek egybegyűjtésével. A dalos alcsoport másik emlékezetes darabja szintén egy Bush-Blair duett, az Electric 6 Gay Bar című slágerére.

Szuperhősök és kínzókamrák

A didaxis mezeje
Az Emogame Bushgame című alkotása elfogultságát a még mindig menő macpixel stílussal ellensúlyozza. A régi számítógépes játékokat idéző cselekménykeretben Hulk Hogan, He-Man és Mr. T próbálják kivonni a Fehér Házat a vállalati érdekcsoportok hatása alól. A játékosok eközben költségvetési hiánnyal és környezetvédelmi politika fontosabb kérdéseivel kapcsolatban tájékozódhatnak.

A Miniclip.com Bush Shoot-out című játékában az amerikai elnököt irányítva kell az Ovális irodába betörő terroristákat lelőni.

A Liquid Generation flash-portálon ugyancsak kiegyensúlyozott módon, kínzókamrába kerülnek az elnökjelöltek, ahol a vidám lelkű felhasználó furfangos menűből választhat kínzásokat, Busht fejét koponyalékbe dugott dinamittal robbanthatja fel, Kerry pedig egy kattintásra megjárja egy elefánt testét és trágyadomb temeti maga alá.