Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Két év börtönt kapott a Schindler listájának producere

2004.04.26. 20:05
Két és fél évi szabadságvesztésre és 100 ezer zloty (5,3 millió forint) pénzbüntetésre ítélte Lew Rywin filmproducert hétfőn kihirdetett, nem jogerős ítéletében a varsói körzeti bíróság. A testület az eredeti vádat - pénzes protekció - megváltoztatva csalásért marasztalta el a filmproducert, amelyért elvileg nagyobb büntetési tétel szabható ki.
Az ügyészség az eredeti vád alapján 3 évi szabadságvesztést és 250 ezer zloty pénzbüntetést kért a vádlottra, a védelem és maga Rywin felmentésért folyamodott. A bírói testületen belül nem volt egyetértés az ítéletet illetően, az elnök külön nyilatkozatban adott hangot eltérő véleményének.

Az ítélethirdetés óriási médiaérdeklődés mellett zajlott, több tucat újságíró, köztük a nemzetközi sajtó tudósítói, tízegynéhány televíziós stáb szorongott a varsói körzeti bíróság legnagyobb termében. Rywin tartózkodott a nyilatkozatoktól.

A rendszerváltás utáni időszak legnagyobb lengyelországi korrupciós botrányát a Gazeta Wyborcza című napilap leplezte le 2002. december 27-én. A cikk szerint Rywin, aki egyebek között a Schindler listája és A zongorista című világsikerű filmek producere volt, fél évvel korábban felajánlotta a Gazeta kiadójának, az Agora Rt.-nek: 17,5 millió dollár kenőpénz fejében elintézi, hogy a médiacég megvásárolhassa a Polsat televíziót, illetve eléri a médiatörvény ehhez szükséges módosítását.

Azt állította, hogy egy hatalomgyakorló csoportot képvisel, és a pénzt a kormányzó párt, a Baloldali Demokratikus Szövetség céljaira fordítják. Az ügyet Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője leplezte le, aki titokban magnetofonra vette a filmproducerrel folytatott beszélgetését, amelyben a korrupciós ajánlat elhangzott.

A bíróság nem talált bizonyítékot arra, hogy Rywin bármiféle "hatalomgyakorló csoport" nevében lépett volna fel, de hitelesnek fogadta el a magnetofonfelvételt, amelyen a szakértők véleménye szerint semmilyen utólagos manipuláció nem történt. Nem adott hitelt a testület a történtek Rywin által előadott változatának, mely szerint a filmproducer az Agora intrikájának áldozatául esett volna. Az öthónapos tárgyalás során Rywin következetesen tagadta, hogy bármiféle törvénybe ütköző cselekedetet követett volna el.

A bíróság külön felhívta a figyelmet Rywin korrupciós ajánlatának óriási társadalmi kárára, és megállapította, hogy ez a botrány hozzájárult Leszek Miller kormányának bukásához. Rywin védői elfogadhatatlannak nevezték az ítéletet, és közölték, hogy fellebbezéssel élnek ellene.

A hétfői ítélet várhatólag ugyanolyan megrökönyödést vált ki a lengyel közvéleményben, mint a bírósági perrel egy időben zajló parlamenti bizottsági vizsgálat, amely óriási meglepetésre, - a bizottság több tagjának meggyőződése ellenére - olyan jelentés elfogadásával zárult, hogy a filmproducer magányos csalóként cselekedett. Ezt a jelentést azonban még a szejmnek is el kell fogadnia, ami egyáltalán nem vehető biztosra.