Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Iszlámellenes tüntetők és baloldaliak csaptak össze Kölnben

2008.09.19. 14:59
Összetűzések robbantak ki pénteken Kölnben szélsőjobboldali tüntetők és baloldali ellentüntetők között. A Pro Köln nevű szervezet a a városi hatóságok által jóváhagyott mecset építése ellen tiltakozik. A kezdődő összecsapásoknak a riadókészültségbe helyezett rendőrség vetett véget.

A Rajna-parti városban a Pro Köln nevű szélsőjobboldali, magát polgári szervezetnek nevező választási tömörülés kétnapos tiltakozó megmozdulást hirdetett a városi hatóságok által jóváhagyott mecset építése ellen.

A Pro Köln iszlámellenes gyűlésként, az "iszlamizálódás" ellen tiltakozva hirdette meg a találkozót. A rendezvényre több európai szélsőjobboldali párt képviselőit várják. Meghívták Jean-Marie Le Pent, a francia Nemzeti Front vezetőjét, a német neonácikkal korábban aktív kapcsolatot ápoló Heinz-Christian Strachét, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét, valamint a belga és a holland szélsőjobboldal vezető képviselőit. A Pro Köln az iszlámellenes megmozdulás "csúcspontjaként" szombatra több ezres nagygyűlést hirdetett.

Az iszlámellenes megmozdulás ellenzői szombatra ellentüntetést jelentettek be, amelyre mintegy 40 ezer résztvevőt várnak. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány parlamentje és Köln város tanácsa, továbbá a politikai pártok, az egyházak és a szakszervezetek egyaránt elítélték a rendezvényt. Jürgen Rüttgers, a tartomány konzervatív miniszterelnöke nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy Észak-Rajna-Vesztfália elutasítja a szélsőjobboldalt. Hasonlóan foglalt állást Fritz Schramma, a város ugyancsak kereszténydemokrata főpolgármestere, állást foglalva a tolerancia és a nyitottság mellett.

A kölni városi tanács hosszú viták után augusztus végén döntött arról, hogy engedélyezi a DITIB nevű iszlám török szervezet által kezdeményezett mecset felépítését Ehrenfeld városrészben. A mecset terve megosztotta a helyi politikai pártokat és a város vezetőit is. Végül a városi tanácsban képviselt pártok többsége jóváhagyta a mecset építését, míg a CDU - a főpolgármester kivételével -, valamint a Pro Köln (Polgári Egyesület Kölnért) ellene szavazott.

Az alkotmányvédelmi hivatal régóta figyeli a Pro Köln szervezetet, s azt idegenellenes, rasszista törekvései miatt szélsőjobboldalinak minősítette. A kétnapos rendezvény programja megerősíti, hogy az épülő mecset elleni tiltakozásnál többről van szó. A rendezők ugyanis az első programpontként "városnézést" szerveztek Köln általuk problémásnak nevezett, szinte kizárólag törökök által lakott negyedeiben. A szombati nagygyűlés fő célja az európai szélsőjobboldal egyesülésének előmozdítása.

Köln lakóinak száma 1 millió körül mozog, s a muzulmánoké ezen belül mintegy 120 ezer. Közülük a legtöbb török.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?