Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megbukott a portugál kormány

2004.11.30. 20:52
Megbuktatta a portugál kormányt Jorge Sampaio államfő. A júniusban, Barroso miniszterelnök lemondása után felállt testület oktatási reformjának eredményeként a tanévkezdet után. A válságot végül a sportminiszter elmondása robbantotta ki.

Feloszlatta a parlamentet és idő előtti választások kiírásáról döntött Jorge Sampaio portugál elnök. A kormány lemondatásával járó döntést alig öt hónappal Pedro Santana Lopes konzervatív kormányfő kinevezése után hozta meg az államfő.

A válságot Henrique Chaves sportminiszter lemondása robbantotta ki. Lopes Miguel de Sousátjelölte a posztra. Sampaio számára Sousa elfogadhatatlan volt, ezért este hétkor a parlament feloszlatása mellett döntött, írja a Journal de Notícias.

Elbaltázott reform

Pedro Santana Lopes volt lisszaboni polgármester júniusban a miniszterelnökségről az Európai Bizottság főbiztosságáért lemondó Jose Manuel Durao Barosso helyét vette át. Kormányzása azonban botrányosra sikerült, az oktatásügyi reform hibás kivitelezése miatt egy hónappal a tanév kezdete után a tanárok nagy részének még nincs munkaszerződése - írja a CNN.

A kormány a médiával is összetűzött. A hatalom több véleményformáló napilap és tévétársaság szerkesztőségi véleményét vitatta, és egy kormányzati médiaközpont felállítására készült. A tervet végül Sampaio vétózta meg két héttel ezelőtt.

Költekezett volna

Lopes költségvetési terveit is sok kritika érte, mivel a gazdasági nehézségek miatti megszorítások helyett adócsökkentést és nyugdíjemelést irányzott elő, jelentette a CNN.