Konrád
8 °C
26 °C

A bevándorlás-téma tarolt az idei a Pulitzer-díjon

2001.04.17. 13:10
Elián González Amerikába menekült kubai kisfiú ügye, illetve általában a bevándorlás témaköre hozta a legtöbb Pulitzer-díjat az idén. A magyar származású Joseph Pulitzer alapította rangos újságíró-kitüntetés győzteseit hétfőn hirdették ki Amerikában.
Szalagcím kategóriában a Miami Herald gárdája vitte a pálmát azért a kiegyensúlyozott beszámolóért, amely a kisfiú floridai "elrablását" ecseteli. Mint ismeretes, Elián floridai rokonai nem voltak hajlandóak átadni a gyermeket az amerikai hatóságoknak, akik úgy döntöttek, vissza kell térnie Kubába. Az igazságügy ezután kommandósokkal ragadta el a kisfiút rokonaitól. Ugyanezen esemény hozta meg a legrangosabb sajtókitüntetést Alan Diaznak, az Associated Press fotósának. Diaz fotója, amely az éjszakai rajtaütés csúcspontját ábrázolja nem elhanyagolható drámai érzékkel, az egész világsajtót bejárta.

Joseph Pulitzer
A szélesebb értelemben vett bevándorlás témájának ábrázolásáért kapott Pulitzer-díjat a The New York Times és az Oregonian is. A Times az afrikai-amerikaik helyzetét boncolgató riportsorozatával nyert, a portlandi lap pedig az amerikai bevándorlási hivatal górcső alá vételével. A sinofóbia egyre súlyosabb vállfajában szenvedő Egyesült Államokhoz méltóan Pulitzer-díjat kapott a külföld kategóriában Ian Johnston a The Wall Street Journaltől, aki a kínai Falun-kung szekta elleni kíméletlen hatósági fellépéssel riogatta kitüntetésre méltó alapossággal olvasóit. Ugyane kategóriában díjat kapott még Paul Salopek, a Chicago Tribune munkatársa, aki az afrikai politikai küzdelmeket és népbetegségeket boncolgatta cikkeiben.

Leleplező-oknyomozó kategóriában a veszélyes gyógyszerkészítményekről szóló írásaiért David Willman, a Los Angeles Times riportere nyert. Kommentár műfajban Dorothy Rabinowitz a The Wall Street Journaltől, kritika kategóriában pedig Gail Caldwell a Boston Globe-tól kapta a díjat.

Apropó Kuba
Ha már González: negyven évvel ezelőtti diadalát ünnepli kedden Fidel Castro. A szivardiktátor katonái 1961-ben e napon arattak győzelmet a CIA által kiképzett és Washington által támogatott kubai emigránsok csapata felett a Disznó-öbölben. Az emigránsok csúful végződött partraszállása, melynek célja Castro rezsimjének megdöntése volt, komoly külpolitikai kudarcot jelentett John F. Kennedy, akkori amerikai elnök számára. Fidel Castro az alkalmat azóta rendszeresen arra használja fel, hogy nyomorgó népének a szocializmus előnyeit ecsetelje, és fennsőbbségét bizonygassa. Felthetően a González-rokonság nem volt ott az ujjongó tömegben.

1917 óta ítélik oda a díjat

A magyar származású (Makón született) Joseph Pulitzer az amerikai újságírás jelképének számított a 19. század végén. Nevéhez fűződik az újságírás egyetemi okításának kezdete, és a modern amerikai zsurnalizmus kialakítása. A Pulitzer-díjat 1904-es végrendeletében alapította, újságíráson kívül más irodalmi, illetve zenei tevékenységért is odaítélik. 1997 óta korlátozott mértékben pályázhatnak internetes újságok is. A győztesek személyéről a New York-i Columbia Egyetem 102 tagú Pulitzer-bizottsága dönt. Évente 21 győztest hirdetnek különböző kategóriákban, körülbelül kétezer jelölt közül.

Pulitzer-díj Magyarországon

A díj amerikai, de hasonló névvel hazánkban is van kitüntetés. A Pulitzer-emlékdíjat minden évben a magyarországi Pulitzer Alapítvány ítéli oda 1990 óta. A díjat a magyar származású Paul A. Fabry és a Magyar Hitelbank Rt. alapította 1989-ben. Az alapítvány elnöke Hankiss Elemér. A magyar Pulitzer-díjasok listája itt olvasható.