Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Putyin elárulta, mire jó a KGB

2007.12.19. 22:04
Washington vélhetően már megértette, hogy csak egy erős Oroszország felel meg Amerika valódi érdekeinek - nyilatkozott Vlagyimir Putyin az amerikai Time magazinnak, amely az orosz elnököt választotta a 2007-es év emberévé. Az Egyesült Államok és Oroszország egymás szövetségesei voltak az első és a második világháborúban, tehát nehéz időkben valami objektív módon összehozza őket - mondta Putyin a Moszkvában készített interjúban.

A magazin azzal az indoklással választotta Putyint az év emberévé, hogy "rendkívüli vezetői teljesítményt" nyújtva egykor káoszba jutott országában stabilitást teremtett. Az orosz vezető hangsúlyozta: a sikerhez megállapodásokat kell tudni kötni. A kompromisszum nem diplomáciai udvariasság, hanem a partner legitim érdekeinek figyelembe vétele és tiszteletben tartása - fogalmazott.

NATO: a múlt maradványa

Az iraki háborúról szólva kijelentette, hogy kezdettől fogva elhibázottnak tartotta. A jelenlegi és közeljövőbeni teendőket illetően egyetért George Bush amerikai elnökkel: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az iraki biztonsági erők átvehessék az ellenőrzést. Mint hozzátette, Washingtonnal szemben ő azonban úgy látja, hogy egy csapatkivonási menetrend jobban ösztönözné az iraki hatóságokat ebben az irányban.

Vlagyimir Putyin

Putyin a NATO-ról azt mondta: bár nem nevezné a hidegháború oszló hullájának, a múlt maradványának tartja. Azt kérdezte, vajon hogyan szállhat szembe a szövetség hatékonyan a terrorizmussal, hol volt a NATO 2001. szeptember 11-én? Leszögezte, hogy Oroszországnak nincs szándékában csatlakozni katonai-politikai tömbökhöz, mert ez szuverenitásának korlátozásával érne fel.

Az orosz elnök szerint Amerikában bizonyos körök tudatosan kedvezőtlen képet festenek Oroszországról, hogy ennek alapján befolyásolhassák az orosz bel- és külpolitikát. Azt terjesztik, hogy az oroszok kissé barbárok, nemrégen másztak le a fáról, meg kell fésülni őket, rendbe kell tenni szakállukat. Ezért hiszik az amerikaiak azt, hogy helyénvaló, ha belecsípnek az oroszokba.

Mire jó a KGB?

Arra a kérdésre, hogy volt szovjet KGB-tisztként hogyan hihet a piacgazdaságban, azt mondta: nincs szükség különösebb intelligenciára annak a nyilvánvaló dolognak a megállapításához, hogy a piacgazdaság hatékonyabb az irányított gazdaságnál. Arról is beszélt, hogy KGB-s múltjának köszönhetően tanult meg függetlenül gondolkodni, és mindenekelőtt objektív információt gyűjteni. Egykori hírszerzői munkája során azt is megtanulta, hogyan kell az embereket kezelni, tisztelni azt, akivel dolga van.

A Time-nak arra a megjegyzésére, hogy Moszkva szerencsésnek érezheti magát a magas olajárak miatt, így felelt: "az őrültek szerencsések, mi éjjel-nappal dolgozunk". Mint mondta, a legfontosabb eredmény az, hogy Oroszországban a GDP évente átlagosan 7 százalékkal nőtt az utóbbi 7-8 évben, visszafizették adósságaikat, és a lakosság reáljövedelme 12 százalékkal emelkedett.

Se blog, se e-mail, csak a Biblia

George Bush személyéről annyit mondott, hogy az amerikai elnököt nagyon megbízható partnernek tekinti. "Irak hiba volt, de ő tisztességes, becsületes ember" - fogalmazott. Putyin a Time magazin szerkesztőinek elárulta, hogy egyáltalán nem e-mailezik és nem ír web-es naplót. "Nem élek ezekkel a technikákkal, még telefont sem használok" - mondta, hozzátéve, hogy segítői kitűnően elvégzik helyette ezeket a feladatokat.

Arra is kitért, hogy olvasta a Bibliát, amelyet repülőgépén is magánál tart. Szerinte kormányozni alapvetően józan ésszel kell, de a józan észnek erkölcsi elveken kell nyugodnia. "Erkölcsiség ma nem lehetséges a vallási értékektől elválasztva" - mondta az orosz elnök.