Jenő
-3 °C
6 °C

Putyin kasztrálást ajánlott egy újságírónak

2002.11.12. 16:22
Putyint kihozta sodrából egy újságírói kérdés a brüsszeli sajtótájékoztatón. Az orosz elnök kijelentéseit a tolmácsok inkább nem fordították le.
Egy Csecsenfölddel kapcsolatos újságírói kérdésre olyan otromba szavakkal válaszolt Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői brüsszeli sajtóértekezletén, hogy azokat a tolmács jobbnak látta nem lefordítani.

A muzulmán hagyományoknak megfelelő körülmetélést ajánlotta az államfő a Le Monde tudósítójának, amikor az feltette neki a kérdést: vajon a Csecsenföldön bevetett repeszbombák, amelyek emberek százait ölik meg, nem vezetnek-e a terrorizmus kiirtása címén a lakosság kiirtásához. Laurent Zecchini kérdését hosszú válasz követte, amiben a felbőszült Putyin azt fejtegette, hogy a tudósító akkor is veszélyben érezheti magát a csecsen lázadók körében, ha keresztény, akkor is, ha ateista, sőt, akkor is, ha áttér az iszlámra.

A sajtóértekezleten készült hangfelvétel tanúsága szerint ezután következett az angolra immár nem tolmácsolt kisiklás. Putyin moszkvai körülmetélő műtétet ajánlott fel az újságírónak arra az esetre, ha radikális iszlámistává óhajtana válni. Megfogalmazása az AFP szerint lényegében a kasztrálásra tett ajánlatként hangzott.

Tilos a kritika
A moszkvai túszdrámát követően az orosz parlament gyorsított eljárás keretében tovább szigorította a már amúgy is drákói médiatörvényt - tudósított a Spiegel. A módosításokat követően tilos lesz bármilyen kritikát megfogalmazni az orosz terrorellenes alakulatok bevetéseivel kapcsolatban, és úgyszintén szankcionálni fogják, ha egy médium a túszejtők "indítékait taglaló propagandát" folytat. Michail Lesin médiaminiszter szerint a törvény válaszlépés arra a fenyegetésre, amit a túszejtők médiajártassága, és a sajtónyilvánosság kihasználását célzó lépéseik jelentenek.
Putyin a nemzetközi terrorizmus ellen harcol

Az orosz elnök a tizedik alkalommal megrendezett EU - orosz közös csúcstalálkozón vett részt Brüsszelben, ahol többek között a kalinyingrádi oroszok helyzetéről, valamint a csecsen fejleményekről egyeztetett az EU soros elnöki tisztét betöltő Dánia miniszterelnökével.

Sikerült megegyezésre jutni abban, hogy a Lengyelország és Litvánia által határolt területen lakó oroszok a két ország által bevezetendő egyszerűsített dokumentumokkal utazhatnak majd. A csecsen kérdéssel kapcsolatban azonban nem sikerült közös nyilatkozatot kiadni, ugyanis Putyin továbbra is úgy véli, Csecsenföldön az orosz erők a nemzetközi terrorizmus ellen harcolnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?