Elnöki vadászgép

2000.03.21. 16:36
A miniszterelnök és az orosz ügyvezető elnök teendőit hétfőn reggel Mihail Kaszjánov miniszterelnök-helyettes látta el. Tudniillik Vlagyimir Putyin egyszerűen eltűnt. Ahogy annak idején váratlanul Szocsiba utazott, ugyanúgy "párolgott" most el az elnöki üdülőből is. Az ügyvezető elnök, aki egyben a legesélyesebb elnökjelölt is három napig nem volt látható a tévé képernyőjén - méghozzá a választás előtti héten.

Vlagyimir Putyin
Az orosz közvélemény, amely két hónap alatt hozzászokhatott a Jelcin-utód félelmetes munkabírásához és lendületes száguldásaihoz Oroszországszerte, most meglepetten és zavartan pislogott. Az újságírók átkozódtak, az időjárást, a Jóistent meg mindenkit szidtak, mert Putyint sem a sípályákon, sem a Szocsiban horgonyzó elnöki naszád fedélzetén nem találták. A rosszakaróknál és az elnökjelölt konkurenseinél már készen álltak a különféle rosszindulatú magyarázatok, amelyek közül a leginkább sértő verziók mindenféle részeg orgiákról szóltak.

Az elnöki rezidencia kapuja azonban továbbra is zárva maradt. Hétfőn délelőtt az embereknek lassan az a benyomása támadt, hogy az ügyvezető elnök a testőrséggel, a sajtószolgálattal és az őt állandóan és mindenütt kísérő személyekkel együtt egyszerűen elveszett.

Putyinnak most is sikerült mindenkit meglepnie. Amíg mindenki azt találgatta, hogy hová tűnt, az ügyvezető elnök egy Szu-27-es vadászgépbe vágta magát és elrepült Csecsenföldre. Szerencsére vadászgépen és nem bombázón - az már tényleg sok lett volna, ha személyesen is megbombázza a csecsen fegyvereseket. Így egyszer csak az egész világ láthatta, ahogy a grozniji "Északi" repülőtér kifutóján begördül a vadászrepülő, a másodpilóta helyén pedig ott ücsörög Oroszország egyelőre ideiglenes vezetője...

Putyinnak most is sikerült mindenkit meglepnie
A kosztromai ejtőernyős deszant ezred búcsúztatására Groznijba vadászgépen érkező Putyin minden bizonnyal véglegesen tisztázta a nagy kérdést - ki lesz március 26. után Oroszország elnöke? Hiszen mit tudnának ezzel szemben lépni a fontosabb konkurensek? Javlinszkijnak már aligha sikerülne a választásig hátralevő időben kilövetnie magát az űrbe, és Zjuganov, minden nyüzsgési hajlama ellenére sem tudna világkörüli utat tenni egy tengeralattjáró fedélzetén. Tulajdonképpen semmiféle gazdasági programra nem lenne szükségük, de ki tudna még az elnökjelöltek közül mondjuk egy Szukával (a Szuhoj vadászgépek beceneve) a Kreml egyik tornyán landolni?

És történt mindez ráadásul úgy, hogy az ügyvezető elnök esélyei a légierő nélkül is majdnem háromszor nagyobbak, mint az őt közvetlenül követő ellenlábasoké együttesen.

A jaroszlávi próbaválasztás eredménye:
1. Vlagyimir Putyin - 4027 szavazat - 57,2 %
2. Gennagyij Zjuganov - 1172 szavazat, 16,6 %
3. - "Mindenki ellen" - 495 szavazat
4. - Grigorij Javlinszkij - 457 szavazat
5. - Vlagyimir Zsirinovszkij - 392 szavazat
6. - Konsztantyin Tyitov - 132 szavazat
7. - Aman Tulejev - 117 szavazat
8. - Ella Pamfilova - 91 szavazat
9. - Jurij Szkurátov - 61 szavazat
10. - Sztaniszláv Govoruhin - 46 szavazat
11 - Alekszej Podberjozkin - 24 szavazat
12. - Jevgenyij Szavosztyjánov - 19 szavazat
13. - Umar Dzsabrailov - 9 szavazat
A hétvégén az "Új nemzedék" társadalmi mozgalom ("Szurgutszki alternativa" politikai klub) úgy döntött, hogy Jaroszlávban próbaválasztást tart, hogy lássák, miként is szavaznának Oroszországban március 26-án. Annak ellenére, hogy a helyi adminisztráció, élén Anatolij Liszicin kormányzóval úgy határozott, hogy nem vesz részt ezen a rendezvényen, a Moszkvából érkezetteket ez a körülmény egyáltalán nem zavarta. A városban és a jaroszlávi területen 14 választási helyiséget rendeztek be, a majdnem egymilliós jaroszlávi polgár között pedig 10 ezer szavazócédulát osztottak szét. A politikai klub felhívására 7042 szavazópolgár jelentkezett.

A választási vigadalom eredményeként a harmadik helyre váratlanul az a jelölt kapaszkodott fel, aki a választási kampányról tudósító médiában a "Mindenki ellen" becenevet kapta. Második Zjuganov (17%) első természetesen Putyin majdnem 60%-al.

Ugyanakkor Putyin vadászpilóta repülése után a jaroszlávi választási buli eredményei valószínűleg már senkit sem érdekelnek.


Legyen az elnökjelölt is milliomos!
Négy orosz elnökjelölt vett részt a "Legyen Ön is milliomos!" című vetélkedő műsor oroszországi változatának egyik adásában. Az oroszul "Szerencsés Ember" című játékba eredetileg tizenkét jelöltet hívtak meg, de nyolcan elutasították a részvételt. A játékosok bizonyíthatták volna műveltségüket a választópolgárok előtt, de az eredmény nem volt túl meggyőző.

Az indulók egyike sem nyerte meg a legnagyobb nyereményt (egymillió rubel kb. 35 700 dollár). Ketten csak ezer-ezer rubelt (35 dollár) nyertek, igaz egyikük Umar Dzsabrailov csecsen üzletember, aki amúgy milliomos.

A másik rosszul szereplő Sztanyiszlav Govurkin filmrendező volt. A Hazánk - Egész Oroszország vezető politikusa nem tudta, hogy kiről szól Somerset Maugham Az ördög sarkantyúja című műve. Van Goghra tippelt, pedig a helyes válasz Gauguin, így ő is csak ezer rubelt vihetett haza.

Ella Pamfilova, az első női elnökjelölt szerencsésebb volt, ő 32 ezer rubelt (1140 dollár) nyert, miután a 12. kérdésnél elbukott.

Ugyanennyit nyert Jevgenyij Szavosztyanov, független liberális jelölt. Ő ugyan 125 ezer rubelig jutott, de nem tudta megválaszolni azt a kérdést, hogy a vörös szín mit jelképez az orosz zászlón. Hűségre tippelt nagylelkűség helyett, így a már megnyert 64 ezret is elvesztette.

A játékban most résztvevő jelöltek az előzetes elnökválasztási felmérésekben mind 2 százalék alatt szerepelnek.  • Hírek
  • Hírek