Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Mesterlövésszel ölették volna meg Putyint

2003.10.19. 09:17
Vlagyimir Putyin orosz államfő lett volna a célpontja annak a Scotland Yard által meghiúsított állítólagos merénylet-kísérletnek, amelyet vasárnapi londoni lapértesülés szerint a KGB egy volt tisztje szervezett; a terv végrehajtásának finanszírozását Borisz Berezovszkijra, a Moszkva által körözött, Londonban élő orosz milliárdosra bízták volna.
A The Sunday Times értesülése szerint a rendőrség terrorellenes ügyosztálya a múlt hétvégén fogta el a KGB volt őrnagyát egy másik orosszal együtt. A két összeesküvő tervei szerint Putyint valamely külföldi útján lőtte volna le egy orvlövész.

A vezető vasárnapi lap "bennfentesekre" hivatkozó értesülése szerint a Scotland Yard a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy dezertőr tisztjétől kapta az információt. Alekszandr Litvinyenko, aki három éve települt Londonba, tízoldalas jelentést adott át a brit rendőrség különleges ügyosztályának a tudomására jutott összeesküvésről.

Litvinyenko szerint egykori KGB-s kollégája, aki társával október elején érkezett Londonba, őt is beavatta a készülő merénylettervbe. A The Sunday Times által csak P. őrnagyként emlegetett volt KGB-s állítólag azt mondta Litvinyenkónak: ismeri az FSZB-n belül azt magas rangú tisztet, aki Vlagyimir Putyin külföldi útjai során az államfő biztonságáért felelős. A merénylet szervezője szerint ez a tiszt adatokkal szolgálhatott volna az orosz elnök valamely külföldi útja előtt Putyin útvonaláról, ami lehetővé tette volna, hogy egy merénylő pontosan megtervezze az akciót. P. őrnagy szerint a végrehajtást csecsen szakadárokra kellett volna bízni.

Berezovszkij a háttérben?

Litvinyenko a lap szerint azt mondta a Scotland Yardnak, hogy a volt KGB-s találkozó megszervezését kérte tőle Borisz Berezovszkijjal, az évek óta Londonban élő orosz milliárdos nagyvállalkozóval, Borisz Jelcin volt elnök egykori legfőbb bizalmasával, akire a terv finanszírozását bízták volna. Berezovszkij kiadatását több tízmillió dolláros csalás gyanújának címén már tavaly kérte az orosz kormány, de Nagy-Britannia nemrég menedékjogot adott a pénzembernek, aki azzal támadta meg a londoni felsőbíróságon az orosz kérelem nyomán megindult kiadatási eljárást, hogy a Putyin-kormányzat az életére tör.

A The Sunday Times néhány héttel ezelőtt azt közölte, hogy a Kreml titkosügynököt küldött a brit fővárosba Berezovszkij megölésére, a merénylőjelölt azonban jelentkezett a brit elhárításnál, és felfedte a tervet. Moszkvában még a megjelenés napján "őrültségnek" minősítették a cikkben foglaltakat.

A Putyin elleni merénylet szervezéséről szóló mostani cikk forrásai szerint Litvinyenko és Berezovszkij azért fordult a brit rendőrséghez, mert attól tartottak, hogy bevonásukkal csak tőrbe akarják őket csalni.

Hirdetésben vádolták népirtással Putyint

Mint arról az Index is hírt adott, szeptemberben vezető amerikai és brit lapokban feladott egész oldalas hirdetésekben támadta az amerikai látogatásra készülő Vlagyimir Putyint öt orosz ellenzéki, köztük Bezerovszkij, akit zavaros ügyei miatt Putyin mindenképp bíróság elé akar állítani. A többek között a New York Timesban és a Washington Postban is megjelent szövegben népirtással, náci technikák alkalmazásával vádolták az orosz elnököt. Feltételezések szerint az akció sokmillió dolláros számláját Bezerovszkij állta.