Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Putyin nem vész el, csak átalakul

2007.10.01. 17:01
Vlagyimir Putyin orosz elnök képviselő-jelöltként indulni kíván a következő választásokon. Elnöki mandátuma jövőre lejár, de mostani bejelentése szerint miniszterelnökként még visszatérhet.

Vlagyimir Putyin hétfőn bejelentette, hogy indul a következő parlamenti választásokon. Az orosz elnök második mandátuma jövőre lejár, és az alkotmány szerint többet nem lehet már államfő. Most viszont bejelentette, hogy szívesen vállalná, hogy vezesse az Egységes Oroszország párt listáját a decemberi választásokon. A Kreml-barát pártba ugyan nem kíván belépni, de a szervezet várhatóan szívesen adja neki az első helyet.

Putyin reálisnak nevezte az esélyt arra, hogy a képviselőségnél is többre jusson, írja a BBC. Elnöki hivatala lejártával miniszterelnök lehetne. Oroszország elnöki rendszerű köztársaság, és éppen Putyin idején jelentősen bővültek az elnöki jogkörök. Ezzel együtt a rendkívüli népszerűségű és nagy hatalmú elnök várhatóan kormányfőként is képes lehetne érdemben meghatározni az orosz politikát. Ehhez persze szükséges, hogy a jelenleg is kormányzó Egységes Oroszország megnyerje a választásokat.