Klaudia
-4 °C
2 °C

Robotrepülő végzett az al-Kaida harmadik emberével

2005.12.04. 10:23
Robotrepülőről indított rakétával végzett a CIA az al-Kaida nemzetközi műveleti főnökével. A Pakisztánban bujkáló egyiptomi Rabia a terrorszervezet új generációjának volt a tagja.

Robotrepülő végzett az al-Kaida harmadik számú vezetőjével Pakisztánban, jelentette a Daily Telegraph. Az eyiptomi Abu Hamza Rabia feltételezések szerint a terrorhálózat nemzetközi műveleti főnöke volt.

Halálhíréről az amerikai NBC tévécsatorna számolt be, nevük elhallgatását kérő hivatalos forrásokra hivatkozva. A tévé értesülései szerint a terroristával egy CIA-s robotrepülőről indított rakéta ölte meg.

Helyi szemtanúk szerint "egy halom" rakéta találta el Rabia feltételezett búvóhelyét Haisori faluban. Más szemtanúk szerint a rakétákon amerikai jelzések voltak láthatóak, a rakéták maradványai szétszóródtak a falu vályogviskói között. A szemtanúk hat robbanásról számoltak be, azt azonban nem tudni, hogy ezek mindegyike rakéta robbanása volt-e.

A harmincas éveiben járó Rabia az al-Kaida új generációjához tartozik, Abu Faradzs Fardzs al-Libi májusi elfogása után lett a terrorszervezet harmadik számú vezetője. "Rabia portfoliója eddig az Egyesült Államok ellen kitervelt, de meg nem valósított terrortámadásokból állt" - írja a Telegraph egy amerikai tisztviselőre hivatkozva. A neve elhallgatását kérő illetékes szerint halála komoly csapás az al-Kaidára.

A lap értesülései szerint Rabia két, Musarraf pakisztáni elnök elleni merényletben is érintett volt. A két évvel ezelőtti támadások után a pakisztáni hadsereg hajszát indított elfogására, de nem járt sikerrel.

Rabia halálhírét szombaton jelentették be a pakisztáni hatóságok, ők úgy sejtették, hogy a terrorista pokolgép összeszerelése közben robbant fel.