Meghalt egy magyar származású riporter Irakban

2003.03.30. 22:46
Irakban életét vesztette egy magyar származású riporter, a Channel 4 brit kereskedelmi csatorna tudósítója. Gaby Rado az észak-iraki Szulejmaniában egy szálloda tetejéről zuhant le, halálát azonban nem katonai cselekmény okozta.
Fiatalon hagyta el az országot

A budapesti születésű zsurnaliszta nyolc éves korában költözött el Magyarországról szüleivel, írta a BBC. Gaby Rado 1985-ben lett a brit kereskedelmi csatornák híradóit készítő ITN kommentátora, ám 1988-ban már utazó riporterként tudósította a Channel 4 híradóit. A magyarországi rendszerváltás idején hazánkban is rendszeresen megfordult: ő küldött tudósításokat Londonba az első többpárti választásokról és a rendszerváltás egyéb fejleményeiről.

Hogyan került a tetőről parkolóba?

A 48 éves férfi holttestét a szulejmaniai Abu Sabaa szálloda parkolójában találták meg. A Channel 4 közlése szerint a helyi rendőrségnek egy tanú azt mondta, hogy látta, amint az újságíró felmegy az épület tetejére, de azt nem, hogy azután mi történt. Az első hírek szerint halála nem volt összefüggésben katonai cselekményekkel. Az ügyben a helyi rendőrség további nyomozást rendelt el.

Gaby Rado az elmúlt hetekben a kurd fegyveresek és a szövetségesek észak-iraki tevékenységéről tudósította a Channel 4-t. A frontvonal több mint nyiolcvan kilométerrel nyugatra van Szulejmaniától és a jelentések szerint nem voltak harcok a városban.

Két tudósitót vesztettek el egy hét alatt

Stewart Purvis, az ITV, a Channel 4 és a Five brit kereskedelmi tévécsatornák híradóműsorait készítő ITN (Independent Television News) vezérigazgatója és főszerkesztője vasárnap esti közleményében az "intelligens, vizsgálódó és kétkedő újságírás nagymesterének" nevezte a magyar származású tudósítót. Az ITN a múlt héten már elvesztette legismertebb veterán háborús riporterét, Terry Lloydot, akinek kocsija Bászra környékén szövetséges harckocsik tüzébe futott bele. Lloyd volt az ITN első újságírója a cég fél évszázados történetében, aki haditudósítás közben, hadi cselekmények miatt halt meg.  • Hírek
  • Személyi kölcsön