Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Rakétatámadást indított az izraeli hadsereg

2001.11.04. 18:40
Az izraeli hadsereg vasárnap hajnalban a Gázai övezet északi részén lévő palesztin biztonsági létesítményeket támadott helikopterekről és földről indított rakétákkal. Ugyanakkor a Hamász radikális szervezet vállalta azt a busz elleni támadást, amelyet vasárnap Jeruzsálemben követtek el.
Palesztin biztonsági források szerint amerikai gyártmányú Apache helikopterek támadtak a Dzsabalia, Bét-Lahia és Bét-Hanun környékén lévő célpontokat: több rendőrőrségi épületet és a palesztin biztonsági erők más létesítményeit, valamint egy fémmegmunkáló üzemet. A célpontokra föld-föld rakétákat is kilőttek.

Ugyanakkor legalább két ember meghalt, és ötven megsebesült vasárnap a Jeruzsálemben megtámadott autóbusz utasai közül. Izraeli katonák lelőtték az egyik palesztin támadót. A Hamász nevű radikális palesztin muzulmán mozgalom jelentkezett a merénylet megszervezőjeként.

Alig néhány órával e merénylet előtt jelentette be Benjamin ben Eliezer izraeli védelmi miniszter, hogy az izraeli hadsereg néhány napon belül kivonul az összes olyan palesztin területről, amelyet október közepe óta újra megszállt.

Saron nem enged beleszólást Izrael katonai ügyeibe

Az izraeli miniszterelnök szombaton elhalasztotta egyesült államokbeli útját, belbiztonsági gondokra hivatkozva. A Reuters által emlegetett elemzők feltételezték: Ariel Saron nem akart alkalmat adni Washingtonnak, hogy közvetlen nyomást gyakoroljon Izraelre katonai stratégiájának megváltoztatása végett.

Peresz önálló Palesztinában gondolkodik

Simon Peresz október végén jelentette be, hogy saját béketervet készít az izraeli-palesztin konfliktus megoldására. Egy izraeli napilap úgy tudja, hogy eszerint a zsidó államnak fel kellene számolnia a Gázai övezetben található kolóniákat, valamint a tervben szó esik a majdani palesztin államról, az izraeli hadseregnek a Gáza-övezetből való kivonulásáról és arról, hogy Jeruzsálem végső státusát tárgyalásos úton határoznák meg. Megfigyelők ugyanakkor úgy vélik, hogy a munkáspárti Simon Peresz kezdeményezése az ingatag egységkormány szakadását is előidézheti.

Jichák Rabinra emlékeztek
Békepárti izraeliek tízezrei gyűltek össze szombat este a Tel-Aviv központjában, hogy megemlékezzenek Jichák Rabin halálának hatodik évfordulójáról. A Rabin téren, ahol a baloldali izraeli miniszterelnököt egy szélsőjobboldali zsidó fiatalember meggyilkolta, színpadot emeltek, amelyen zenészek és költők adtak elő. "Nem felejtünk és nem bocsátunk meg" - skandálta a gyászoló tömeg a színpad előtt. Simon Peresz külügyminiszter megjelent az emlékgyűlésen, ellentétben a jobboldali Ariel Saron miniszterelnökkel, akinek a szervezők értésére adták, hogy az ő jelenléte nem kívánatos.

Mint ismeretes Rabin és Peresz kötötte meg az 1993-as oslói ideiglenes békemegállapodásokat Jasszer Arafat palesztin elnökkel, és mindhárman megosztott Nobel-békedíjat kaptak érte. Ugyanakkor Saron hatalomra kerülése után igen sokszor összeütközésbe került jelenlegi külügyminiszterének békepolitikájával.