Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Pakisztán új robotrepülőgépet próbált ki

2008.05.08. 09:08
Sikeres kísérletet hajtott végre új, légi indítású robotrepülőgépével Pakisztán. Az ország mindössze egy nappal azután produkált ilyen eredményt, hogy a rivális India közepes hatótávolságú rakétát próbált ki.

A jelek szerint Pakisztán állja a rakétaversenyt Indiával, ugyanis rendszerbe állította új robotrepülőgépét. A pakisztáni hadsereg közlése szerint a Hatf-8 elnevezésű szárnyasrakéta hatótávolsága 350 kilométer, és mindenféle töltet, köztük nukleáris robbanófej célba juttatására képes nagy pontossággal.

A repülőgépről indítható Hatf-8 formatervezése és anyaga miatt nehezen fedezhető fel a radarok számára, és a közlemény szerint nagyobb stratégiai kiegyenlítő képességgel ruházza fel a pakisztáni légierőt mind szárazföldön, mind tengeren. Ezt az eszközt először tavaly augusztusban tesztelte a pakisztáni hadsereg.

India sikeres kísérletet hajtott végre szerdán egy Agni-III típusú közepes hatótávolságú rakétával. A 3500-4000 kilométer hatótávolságú ballisztikus rakéta háromlépcsős, szilárd hajtóanyagú és hagyományos, illetve nukleáris robbanófej célba juttatására alkalmas.

Pakisztán 1998-ban vált nukleáris hatalommá, miután földalatti atomrobbantások sorozatát hajtotta végre válaszul India hasonló robbantásaira. A két szomszédos ország négy háborút vívott egymással, de viszonyuk jelentősen javult azóta, hogy 2004-ben béketárgyalásokat kezdtek egymással.