Manőverezés a rakétaprogram(ok) körül

2000.07.20. 13:37
Nagy a kavarás az amerikai rakétavédelmi program ügyében. Egyik oldalon sikertelen kísérletek sorozata, a másikon fokozódó kínai-orosz, sőt európai nyomás. Az orosz elnök teljes hiperaktivitását a terv aláásására áldozza, s lehet, hogy nem is reménytelenül.
Putyin és Kim Jong Il
Körmönfont manőverek
Körmönfont manőverezést produkálnak a felek a rakétaprogram körül, már napok óta. Látszólag lényegtelen, de persze nem az, hogy maga a terv, a majd' 50 milliárd dolláros NMD, egyelőre nem tart előrébb technikailag, mint a hasonló felfordulást hozó Star Wars projekt még a nyolcvanas években. A három kísérletből kettő egyáltalán nem sikerült, a harmadik csak úgy-ahogy, könnyítve-lebutítva. Egy sereg tudós szerint a további kísérletezés gyakorlatilag pénzkidobás, a rendszer működésképtelen.

A Clinton-adminisztrációnak az ősszel döntenie kell, hogy megkezdődjék-e a rendszer telepítése, de már látszik, hogy ez a feladat a következő elnökre marad. Mind a demokrata, mind a republikánus jelölt teljes mellbedobással a program folytatása mellé állt, de kettejük közül most megint George Bush volt az ügyesebb. A texasi kormányzó pár napja azt javasolta, hogy a jelenlegi elképzelés helyett, amely a kilőtt rakétákat röppályájuk második felében, az űrből kilépve semmisítené meg, építsenek egy olyat, amelyik közvetlen a kilövés után teszi ártalmatlanná őket. A kormányzó fifikás, mert ez egyrészt könnyebben megvalósítható technikailag, másrészt gyanúsan emlékeztet arra, amit Putyin orosz elnök javasolt Clintonnak, amikor júniusban Moszkvában találkoztak. Így lenne rakétapajzs is, és az oroszok sem hőböröghetnének. A kecske is, a káposzta is, értjük. Érdemes megjegyezni, hogy ezzel Bush megint lépéselőnybe került odahaza, Al Gore majd jövő héten nyilván előáll ugyanezzel az ötlettel.

Egyébként lehet, hogy az amerikaiaknak nincs is olyan sok választásuk. A tegnapi kínai-orosz csúccsal kapcsolatban nem az aggasztotta az amerikai elemzőket, hogy ,,stratégiai partnerség", meg ,,egyesült fellépés", és hasonlók. Washingtonban pontosan tudják, hogy ez jórészt kamu, PR, és Putyin demonstrációja, melldöngetése. Ami zavarja a Pentagont, az az, hogy Kínát bosszantja az NMD-program (meg kistestvére, a TMD), és még a végén nekiáll fegyverkezni, méghozzá állig, mert egy működőképes amerikai pajzs gyakorlatilag ócskavassá változtatná maximum két tucat rakétából álló atomarzenálját.

Ehhez Putyin, akinek ugyan lehet, hogy lukas a zsebe, de az ördögnél is ravaszabb, még azt is hozzácsapta, hogy Észak-Koreában jártában meggyőzte a helyi vezetést, hogy ,,mondjon le" saját rakétafejlesztési programjáról. Az, egyébként valószínűleg minden józan embernél hahotát kiváltó, észak-koreai javaslat (,,Oké, nem lesz több rakétaprogram, ha cserébe az amik adnak az ő űrrakéta-technológiájukból.") azért teremt pompás helyzetet, mert az amerikaiak épp erre az országra hivatkoznak lépten-nyomon, amikor számon kérik rajtuk, minek az a rakétapajzs.

Kíváncsian várjuk, vajon mit lépnek most Washingtonban- egyelőre zavartan néznek- és persze, ez attól függ, hogy mennyire lesz arrogáns a Fehér Ház következő lakója.



  • Tippek
  • Biztosítás