Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Alkotmányellenes a román titokvédelmi törvény

2001.04.12. 12:39
Alkotmányellenesnek minősítette szerdán a román alkotmánybíróság a március elején elfogadott államtitoktörvényt. Bár a jogszabály több ellentmondásos előírást tartalmaz, a testület a szavazás miatt tartja alkotmányellenesnek azt. Ion Iliescu államfő azt ígérte, csak a közhasznú információk hozzáférhetőségéről szóló törvénnyel együtt hajlandó aláírni az idegenrendészeti, illetve az államtitok védelméről szóló törvényeket.

Alkotmányellenesnek minősítette és visszaküldte a parlamentnek a román alkotmánybíróság a március elején elfogadott, az államtitok védelméről és idegenrendészetről szóló törvényt. Hatvankét parlamenti képviselő a Demokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és a törvényt megszavazó RMDSZ soraiból március 15-én nyújtott be fellebbezést a testülethez. A képviselők szerint a törvény mind formailag, mind tartalmilag sérti az alkotmányt.

A jogszabály ellentmondásos

A törvény értelmében az államtitkok védelme minden állampolgár kötelessége. A jogszabály bírálói szerint azonban felelőtlenség olyan emberekre bízni titkok védelmét, akik nem is ismerik fel azt. Ugyanakkor a törvény a sajtószabadságot korlátozná azáltal, hogy többéves börtönnel sújtaná azokat, akik államtitkok birtokába jutnak, és terjesztik azt. A jogszabály ugyanakkor fontos ellenőrző szerephez juttatja a Román Hírszerzési Szolgálatot. Az idegenrendészeti törvény esetében pedig azt az előírást sérelmezték a honatyák, mely szerint minden külföldit, aki tizenöt napnál többet tartózkodik Romániában, a helyi rendőrségen be kell jelenteni.

Formai szempontok miatt alkotmányellenes

A bukaresti alkotmánybíróság végül is nem tartalmi, hanem formai szempontokra hivatkozva minősítette alkotmányellenesnek a törvényt. A román alaptörvény szerint ugyanis, ha egy fontos törvényről a két ház együttes ülése egyeztet, a jogszabály csak akkor tekinthető elfogadottnak, ha a jogszabályt mind a képviselőház, mind a szenátus tagjainak többsége külön-külön megszavazta. A parlamentnek visszaküldött törvényt újratárgyalják, és ha a két ház tagjainak kétharmada - külön-külön - úgy véli, a törvény jelenlegi formájában jó, akkor a törvény alkotmányellenes jellege megszűnik.

Az integráció sürgeti a törvényt

A törvény mielőbbi megvitatására és elfogadására az EU- és NATO-csatlakozás tükrében volt szükség. A jogszabály megalkotása ugyanakkor követelménye annak, hogy az EU-államok töröljék Romániát a vízumköteles országok listájáról. Romániában egyfajta frusztráció tapasztalható, mivel a hasonló körülményekből induló Bulgária esetében március elejétől törölték a vízumkötelességet. Az idegenrendészeti és az államtitok védelméről szóló törvények a közhasznú információk hozzáférhetőségéről szóló törvény hiányában visszaélésekre nyújt lehetőséget, így Ion Iliescu államfő korábban azt ígérte, hogy ezeket a szabályozásokat egyszerre fogja aláírni.