Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem a rap miatt lázongtak a francia külvárosok

2005.11.25. 14:33
Hiába követeli kétszáz francia politikus a szerintük a zavargásokért felelős rapzenészek felelősségre vonását, Dominique de Villepin, aki belügyminiszterként még eljárásokat indított a rapperek ellen, kormányfőként már kerülné a bűnbakkeresést.

A rapzenét tartja felelősnek az október-novemberi franciaországi zavargásokért több jobboldali francia politikus. Francois Grosdidier, a kormányzó Népi Mozgalom uniója (UMP) parlamenti képviselője és 152 társa, illetve 49 szenátor parlamenti indítványban kérte az igazságügyi minisztériumot a "gyűlöletet keltő" rapénekesek és együttesek elleni fellépésre.

Nem akar bűnbakot keresni

Nem a rapzene miatt törtek ki a lázongások, kommentálta az indítványt Dominique de Villepin francia kormányfő, aki korábban belügyminiszterként maga is indított eljárást gyűlöletkeltés miatt rapzenekarok ellen. "Szeretném, ha elkerülnénk a csúsztatásokat és a bűnbakkeresést" - jelentette ki Villepin a francia RTL rádiónak.

A francia külvárosok fiataljai körében egyértelműen a rap a legnépszerűbb stílus, ezt öltözkodésükkel és szokásaikkal, így a graffitizéssel is kifejezik az amúgy eltérő kulturális gyökerű ifjak. A rap pedig sajátosan utcai stílusként erős üzeneteket fogalmaz meg, gyakran gyűlöletkeltő formában.

Az írástudók felelőssége

A mostani indítványt beterjesztőként jegyző Grosdidier augusztusban már eljárást kezdeményezett az igazságügyi miniszternél Monseiur R rapénekes ellen, mert egyik dalában francia történelmi személyiségeket, többek között Napóleont és Charles De Gaulle-t gyalázta. A miniszter addigra egy másik konzervatív képviselő panasza nyomán már elrendelte az eljárás megindítását.

Villepin kormányfő szerint ugyan a zavargások nem a rap miatt törtek ki, de az erőszakos líra ellen fel kell lépni. "Minden gyűlöletkeltő, erőszakra, intoleranciára, rasszizmusra, antiszemitizmusra való felhívást elítélnek országunkban, ez az igazságszolgáltatás dolga" - jelentette ki. Mint mondta, "amikor zenét szerzünk, amikor könyvet írunk, amikor filmet készítünk, amikor kifejezzük magunkat", akkor felelősséget is vállalunk.