Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moszkvában gyilkoltat a csecsen elnök

2006.11.20. 11:54
Moszkvában gyilkoltatta meg egyik riválisát Ramzan Kadirov csecsen elnök. Movladi Bajszarov egy, az oroszokkal együttműködő, de az elnökkel ellenséges biztonsági szolgálat parancsnoka volt, állítólag bombával fenyegetőzött. A lapok szerint egyértelműen kivégzése, és nem elfogása volt a Moszkvában akciózó csecsenek célja.

Moszkvára is kiterjesztette rendfenntartói hadműveleti zónáját a csecsen elnök, írja a Vedomosztyi orosz politikai napilap, miután a hétvégén csecsen rendőrök végezték ki a Moszkvai Lenin sugárúton egy feloszlatott csecsen biztonsági szolgálat Ramzan Kadirov elnökkel szembekerült vezetőjét. Movladi Bajszarovot a moszkvai lapjelentések szerint egyértelműen megölni akarták, szó sem volt az elfogásáról.

Hivatalos verzió

Bajszarov februárban feloszlatott egységének, a korábban orosz Szövetségi biztonsági Szolgálatnak (FSZB) alárendelt Gorec (Hegylakó) osztagnak be kellett volna tagozódnia a csecsen belügyi struktúrába, de ő nem volt hajlandó alárendelni magát Kadirovnak. A letartóztatási kísérletnek nevezett akciót olyan csecsen rendőrök hajtották végre, akik kimondottan ebből a célból érkeztek Moszkvába.

A hivatalos verzió szerint Bajszarov házi készítésű pokolgéppel fenyegetőzött, ezért kellett lelőni. Ezt azonban az összes lapjelentés kétségbe vonja.

Bajszarov az ősszel több interjút is adott orosz lapoknak, ezekben potenciális versenytársainak eltüntetésével vádolva meg Kadirovot. A legutóbbi interjúban Bajszarov azt mondta, hogy Kadirov az orosz fővárosba küldte bizalmasait, akiket az ő likvidálásával bízott meg.

Tudta, nincs neki sok hátra

Egy hónapja Ruszlan Alhanov csecsen belügyminiszter közölte, hogy Bajszarovot körözik emberrablásokban és emberölésekben való részesség gyanújával. Médiajelentések szerint viszont Bajszarov Kadirovot próbálta feljelenteni az orosz főügyészségen ilyen bűncselekmények elkövetéséért.

Gennagyij Gudkov dumaképviselő, aki nemrég fogadta Bajszarovot, a csecsenek közötti leszámolásoknak tudta be a "letartóztatási" akciót. Gudkov szerint Bajszarov elismerte, hogy már nem sok ideje van hátra. "Kadirov ártalmatlanná tette apja egykori bajtársát" - írta kendőzetlenül a Kommerszant.