Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Négy magyar sebesült a thaiföldi robbantásokban

2006.12.31. 23:19
Kilenc pokolgép robbant Thaiföldön, ketten meghaltak, a súlyos sebesültek között magyar is van, három másik magyar könnyebben sérült meg.

Egy súlyos magyar sérültje is van a Thaiföldön vasárnap végrehajtott robbantásoknak, egy magyar állampolgárságú nő az egyik lábán olyan súlyos sebeket szenvedett, hogy sokáig az orvosok küzdöttek a végtag megmentéséért.

A műtétről tájékoztatva Balogh András bangkoki nagykövet az MTI-nek elmondta: Megmentették annak a magyar állampolgárságú nőnek a lábát, akit helyi idő hétfőn műtöttek meg a thaiföldi fővárosban. A nő vasárnap sebesült meg súlyosan az ázsiai országban végrehajtott robbantások egyikében. Ezt követően egy előkelő bangkoki klinikára szállították, ahol több órán át tartó operációt hajtottak végre rajta az egyik legfelkészültebb thaiföldi specialista vezetésével - mondta el a magyar külképviselet vezetője, hozzáfűzve, hogy a betegen újabb műtétet hajtanak végre, és még egy ideig a bangkoki kórházban kell rehabilitáción maradnia.

Balogh András hangsúlyozta, hogy a robbantásokban sérülést szenvedett összesen négy magyar hozzátartozóit értesítették a rokonaikat ért balesetről.

A magyar külképviselet-vezető korábban arról is beszámolt, hogy a nőn kívül még három magyar állampolgár sebesült meg. Kettőt közülük, miután ellátták sebeiket, kiengedték a kórházból. A harmadik magyar sérült karján sebesült meg, ő valószínűleg még egy napig kórházi kezelésre szorul.

Két halottja van a robbantásoknak

Összesen kilenc pokolgép robbant vasárnap a thaiföldi fővárosban, öt helyi idő szerint kora este (közép-európai idő szerint délben), majd újabb négy éjfél körül (közép-európai idő szerint késő délután).

A robbanássorozatban ketten életüket vesztették, három tucatnyian megsebesültek - közölte a helyi rendőrség. Az egyik sérültnek - egy nőnek - a helyi iTV jelentése szerint a robbanás letépte a lábát. A BBC szilveszter éjjel már harminc sebesültről, köztük nyolc külföldiről tudott, közülük kettő brit, három magyar, két szerb és egy amerikai.

Az éjfél utáni detonációk közül kettő Bangkok belvárosában történt a Central World Plaza bevásárlóközpont közelében. Az egyik robbanószerkezet, amelyet egy telefonfülkében helyeztek el az óriási bevásárlóközponttal szemben, akkor lépett működésbe, amikor az épületnél összegyűlt több tízezer ember a szilveszteri visszaszámlálást figyelte. A másik pokolgép egy csatorna hídjánál robbant, itt nem sebesült meg senki.

Katonák érkeznek Bangkokba

A merényletek (a helyszínekről a BBC térképet is közöl) után szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak Bangkokban, de hírek szerint nem tört ki pánik. Szonti Bunyaratglin tábornok, a Thaiföldet a szeptember 19-i államcsíny óta irányító katonai junta vezetője elrendelte katonák Bangkokba telepítését, hogy a rendőrség segítségére legyenek a rend fenntartásában. Szurajud Csulanon miniszterelnök válságtanácskozásra hívta a katonaság és belügyminisztérium magas beosztású tisztségviselőit. A fővárosban lefújták a tervezett újévi ünnepségeket.

A kora esti robbantások közül az egyik egy bevásárlóközpont előtt történt egy buszmegállóban Bangkok központjában, a győzelmi emlékmű mellett. Egy másik pokolgép mintegy 3 kilométerrel távolabb, az óvárosban lépett működésbe, egy harmadik - amely öt embert sebesített meg, köztük egy tízéves gyereket - a kikötő közelében egy piacon. Összesen 34 sebesültje van a kilenc robbantásnak.

Kik állnak a merénylet mögött?

Egyelőre nem lehet tudni, kik állnak a merénylet mögött, de a rendőrség néhány nappal ezelőtt arra figyelmeztetett, lehetséges, hogy muszlim terroristák megpróbálják megzavarni az újévi ünnepet.

A szélsőségesek akcióikat eleddig jobbára Thaiföld többségében muszlimok lakta déli vidékére - Malajziával szomszédos három ottani tartományra - összpontosították. Az elmúlt három évben több mint 1800 ember esett áldozatul az erőszaknak.

A BBC szerint a fennálló kormánnyal szembenálló erők állhatnak a háttérben, nem feltétlenül muszlim szélsőségesek követték el a merényleteket. Thaiföldön nemrégiben a hadsereg vér nélküli puccsal döntötte meg a korrupt kormányfő, Thaksin Shinawatra kabinetjét.