Piroska
-1 °C
5 °C

Járványveszély Indiában

2001.02.01. 22:52
Járvány fenyegeti a földrengés sújtotta Indiát, mivel a hatóságok nem tudják időben friss ivóvízzel, élelmiszerrel és orvossággal ellátni a lakosságot. Ennek ellenére az indiai miniszterelnök kijelentette, a segélyek eljutnak a rászorulókhoz.

Közel 300 ezer hontalan embert kell ellátni friss ivóvízzel, étellel és orvossággal a földrengés sújtotta Indiában. A hatóságok járványok kitörésétől tartanak. A katonák a nemzetközi segélycsoportokkal együtt folytatják a mentési és helyreállítási munkálatokat.

A Reuters szerint komoly fennakadások vannak a segélyek szétosztásában. Ugyanakkor számos kórházi tábor és menekülttábor építése folyik, ám sokan úgy vélik, ezek felállítása rendkívül lassú.

A miniszterelnök a kormánya mellé áll

A kritikákra válaszoló Atal Behari Vajpayee indiai miniszterelnök elismerte, hogy vannak fennakadások a segélyek szétosztásában, a hontalanok megsegítésében, de kijelentette, a segélyek a nehézségek ellenére is eljutnak a lakossághoz.

Lemondott az égi büntetést emlegető miniszter

Időközben lemondott Karnataka állam egyik minisztere, aki korábban azt nyilatkozta az indiai földrengésről, hogy az isteni büntetés jele. Kijelentése széleskörű felháborodást váltott ki. A miniszter egy keresztény rendezvényen azt nyilatkozta, hogy Gujarat államát azért pusztította el a földrengés, mert az állam templomait keresztényellenes aktivisták rombolták le.

Az előzetes számítások szerint 2,16 milliárd dollárba fog kerülni a földrengés okozta károk elhárítása, de kormánytól független szervezetek véleménye szerint sokkal több pénzre lesz szükség.